Megjött a menzeszem? Posztolom!

Egy újabb hiánypótló lehetőség ütötte fel a fejét a Twitteren, ékes bizonyítékul arra, hogy az ember lánya még Azokon A Napokon sincs teljesen egyedül, hiszen megoszthatja fájdalmát a világhálón. Igen, tényleg arról van szó, hogy a LiveTweetYourPeriod hashtaggel ellátott fotóinkat bátran felrakhatjuk, hogy elmondjuk, nekünk most mennyire szar. 

A dolog rossz oldala, hogy elég undorító, a jó viszont, hogy esetleg kaphatunk benne hasznos praktikákat menstruációs görcsök fájdalmának enyhítésére. Persze ez a ritkább, sokkal inkább van szó nyöszörgő nőkről, akik gusztustalan fényképekkel támasztják alá, mennyire kivannak.

A #LiveTweetYourPeriod - mint azt a Huffington Post áldásos cikkéből megtudtuk - már november óta jelen van a neten, de most lett igazán felkapott, mert írt róla a New York Times is. Az írónő Jenna Wortham például azt mondja róla, azért nagyon hasznos ez a hashtag, mert segít "normalizálni, deszexualizálni és a helyére tenni lelkünkben azt a megújulási folyamatot, amit a menstruáció jelent." Hozzátette, ami egyeseknek egy közösségi panaszáradatnak tűnhet, tulajdonképpen egyfajta ellenállás a modernkori paradoxonnal szemben. "A közösségi média tele van hiperszexualizált képekkel, de az ilyen fotókat ritkán tartják olyan botrányosnak mint azokat a tartalmakat, amelyek bemutatják, hogyan valójában hogyan is műkődik a nők teste" - tette hozzá.  

A cikk szerint Amerikában amúgy három nőből kettő érez fájdalmat menstruációkor, és a nők mintegy 85 százalékánál jelentkeznek a menstruációt megelőző kellemetlen tünetek – úgyis mint enyhe depresszió, ingerlékenység, szorongás, puffadás, fáradtság vagy hasüregi fájdalom –, és persze nincs okunk feltételezni, hogy ezek a számok Amerikán kívül ne így alakulnának.

Nem szabad azonban azt sem elfelejteni, hogy a menstruációs görcsök hátterében sokszor komolyabb dolog is állhat. Az endometriózisról korábban itt és itt is írtunk már, ahogyan arra is adtunk ötleteket, mit lehet tenni, ha mégis sportolna azokon a napokon.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek