Gasztronyaralás belföldön: ide menjen, ha jót akar enni

Egy ideje már nyilvánvaló: a főváros mellett vidéken is egyre több a jó étterem. Ha kirándulni megyünk belföldön, azt az időt, amit korábban szendvicsgyártásra fordítottunk, inkább azzal töltjük, hogy utánanézünk a legjobb helyeknek az adott környéken. Ezúttal négy kedvenc célpontunkat mutatjuk be, ahová nem csak a látnivalókért és a szép tájért, de önmagukban az éttermekért is érdemes útnak indulni. Fontos leszögezni, hogy gyűjteményünk messze nem kizárólagos – szerencsére ennél sokkal több a jó hely ma a magyar vidéken.

Pezsgőzési alapismeretek: Somló-hegy

Ivott már igazi, jó, száraz pezsgőt? Tudja mi az a méthode traditionelle, vagy éppen a degorzsálás? És azt, hogy mi a különbség a habzó- és gyöngyöző borok, valamint a pezsgők között? Akár igen, akár nem, Somló-hegyen a Kreinbacher Birtokot mindenképp látnia kell. Az idilli tanúhegy tövében a kortárs dizájn találkozik a hagyományos pezsgőkészítéssel, és valami nagyon szerethető jön ki a dologból.

Borbár háttérben a pezsgőpincészet épületével
Borbár háttérben a pezsgőpincészet épületévelJuhász Bogi / Kreinbacher Birtok

A pezsgőpincészet, illetve a hozzá tartozó borbár, bisztró és szálláshely dizájnosabb már nem is lehetne. Ekler Dezső éppen megszilárduló lávafolyamot idéző épületétől a borbár kanapéjának kispárnájáig minden aprólékosan megtervezett, és összehangolt. A birtoktól pár lépésnyire Somló vincellér házikós, rózsalugasos, szőlőskertes, végtelenül békés romantikáját is megtapasztalhatjuk egy kirándulás keretében. Kreinbacheréknél az iszogatás mellett egyébként enni és aludni is lehet, ezekről – és még sok minden másról, amit Somló adni tud – itt olvashat tovább.

Mediterrán életérzés: Veszprém

Egy tavaszi hosszú hétvégén Veszprém hangulatos utcáin lődörögve hasított belénk a felismerés: rég nem jártunk erre, és a város sokkal menőbb lett, mint amire emlékeztünk. A várban például nem azzal ér véget a városlátogatás, hogy Szent István király és Gizella királyné szobrától letekintünk a nagy semmibe, aztán hazaindulunk. Ekkor kezdődik ugyanis csak igazán a móka.

Fricska
Fricskamimi / Travelo

Sétáljanak le bátran a lépcsőkön, nem fognak csalódni, nagyon takaros lett a kábé két éve megújult Veszprémvölgy. A patak partján, színes babzsák fotelekkel, odabent nagyvárosi kocsmahangulattal csábító Fricska Bisztrónál például határozottan érdemes hosszabban elidőzni. De csak akkor, ha nincs hozzánk hasonlóan a Chianti Étterembe foglalásuk.

A Chiantiban egy egyszerű tésztaétel is ilyen jól tud kinézni
A Chiantiban egy egyszerű tésztaétel is ilyen jól tud kinéznimimi / Travelo

Ez esetben a Fricskától húsz perc alatt lehet átsétálni a nyugodt, családi házas övezetben található olasz étterembe. A 2015-ös Gault Millau kalauz 13 ponttal, egy szakácssapkával díjazta a konyha teljesítményét, nem véletlenül. Udvarias, profi, mégis barátságos kiszolgálás, remek borválaszték és mennyei ízek jellemzik a helyet. A konyha apró üdvözletétől a bakonyi hallevesen át a spenótos-bélszínes szélesmetéltig mindennel nagyon meg voltunk elégedve. Desszert már nem fért belénk, de még biztosan jövünk, és pótoljuk. Ha jót akarnak, menjenek önök is.

Dűlőtúra és mennyei falatok: Mád

Vágyjon az ember kockás plédes piknikre, vagy kifinomult fogásokra elegáns környezetben, a Tokaj-Hegyaljához tartozó Mádon mindkét esetben jó helyen jár. A piknikre a Szent Tamás pincészet dűlőtúráján lehet sort keríteni, további részleteket erről a zseniális programról itt árulunk el.

Piknik
PiknikSzent Tamás Pincészet

A kockás pléd helyett terített asztalra szavazóknak a Gusteau Kulináris Élményműhelyet ajánljuk. Ugyan Budapesten is a drágább éttermek közé tartozna, viszont annyira finom és különleges ételeket kínálnak, hogy ha tehetik, mindenképp tervezzenek be náluk egy ebédet. Szezonterményekhez igazított étlap, remek modorú kiszolgálás, zseniális ízkombinációk. Persze ezen a környéken sem csak enni és inni lehet, kirándulótippjeinkért ide kattintsanak, szállásötletekért és más programokért pedig ide.

Ahol minden évszakban jó (l)enni: Fertő-tó

A Fertő-tó évek óta töretlenül nagy szerelmünk. Jártunk itt már télen adventi vásáron nézelődni, szaunázni és madarat lesni, nyáron és ősszel is nagyokat bringázni. Szálltunk meg az osztrák oldalon nagyüzemi wellness paradicsomban, és aludtunk már szupercuki házaspár vendégházában a magyar oldalon. Ami mindig megvolt itt: a nyugalom, a háborítatlan természet és a baromi jó kaják.

Bár a fent már emlegetett Gault Millau nincs különösebben eldőlve a hegykői Tornácos Panzió konyhájától, egy átbicajozott nap után szerintünk nagyon is jól tud esni a teraszon elköltött vacsora. A húsgombóccal tálalt, kapros Fertő-parti zöldséglevest és a könnyű túrógombócot például bármikor szívesen újraennénk. Nyilván nem kell fine diningra számítani, de a házias, becsületes kategóriában mi szeretjük őket. Kifinomultabb fogásokért érdemes átbringázni Fertőrákosra, a kellemes belső kerttel rendelkező Ráspiba – ha Balf felől jönnek, lélekben és combizomban azért készüljenek fel a dologra.

Egyszerű, házias, becsületes túrógombóc - egy átsportolt nap után nem is nagyon vágyik többre az ember
Egyszerű, házias, becsületes túrógombóc - egy átsportolt nap után nem is nagyon vágyik többre az emberMimi / Travelo

Mivel Sopron nagyon közel esik a tóhoz, ha erre járnak, vétek lenne kihagyni egyik nagy kedvencünket, az Erhardt éttermet és a Harrer csokoládéműhelyet és cukrászdát. Előbbiben a borral párosított kóstolómenüt kérjék, utóbbiban pedig nevezzenek be egy csokikóstolóra, egyiket sem fogják megbánni, ezt garantáljuk.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek