#ÉLETEM

Nahát, a gyorskaja a memóriát is rontja

2015. június 22., hétfő 14:18

Érdekes felvetést teszteltek egy kutatás keretében: a szakértők arra voltak kíváncsiak, vajon hatással van-e a fast food az agyunk működésére. Mint kiderült, a fiatal férfiak körében nagyon is: ugyanis a gyorskaja elfogyasztása után gyengébben működött az elmlékezőképességük, egy memorizálós feladat során sokkal kevesebb szót tudtak felidézni – olvasható a Daily Mailben.

brit amerikai szakemberek arra jutottak, hogy a zsíros ételek okozta memóriazavarok leginkább a 45 évnél fiatalabb férfiakat érintik: azok, akiknek az étrendje sokkal több zsírban gazdat ételt tartalmazott, 12 szóval kevesebbet (átlagosan 86-ot) tudtak felidézni a teszten. 

Bár február közepe óta nem mérgezheti magát transz-zsírsavakkal, azért a feldolgozott élelmiszerekben (többnyire állományjavítás és a hosszabb szavatossági idő miatt) még jócskán található belőlük. A kutatók azt is megállapították, hogy minden egyes gramm transz-zsír 0,76 szóval rontotta a teljesítményt. Bár ez leginkább a férfiakra volt igaz, a szakértők elmondták, ez valószínűleg azért alakult így, mert ugyanabban a korcsoportban kevesebb nő került.

475617835
Fotó: Fabio Sabatini / Europress / Getty

Erre az összefüggésre korábi kutatásokban nem volt utalás – valószínűleg azért, mert az emlékezetromlást az agy öregedésével magyarázták. Azért ennek a kutatásnak a következtetései is kezelhetők fenntartással, például azért is, mert mindössze 1 018 férfi és nő képezte a mintát.

Amerikai törvényhozók egyébként a napokban bejelentették, hogy 3 éven belül a transz-zsírok legnagyobb részét igyekeznek eltüntet(tet)ni az ételekből. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság szerint a hidrogénezett olajok (a transz-zsírok legfőbb forrásai) „általában nem elismertek biztonsági szempontból". A szakértők szerint csak ez a lépés évente több ezer végzetes szívinfarktust előzhetne meg, sőt, nyugodtabbá is tehetik az embereket: korábbi kutatások ugyanis arra jutottak, hogy akik többet esznek a transz-zsírból, azok agresszívebbek is és nehezen tudják kordában tartalmi az érzéseiket.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta