#ÉLETEM

Biztos jó ötlet a macska gyerek mellé?

2015. június 21., vasárnap 09:55

Bár tavaly nyáron azt írtuk, a gyereknek jót tesznek a kisállatok, ezt egy friss kutatás most cáfolni látszik. E szerint ugyanis később nagyobb valószínűséggel alakulnak ki súlyos mentális betegségek azoknál, akik macskák mellett nőttek fel – olvasható a PsyBlogon. Mindezért pedig a várandósság alatt kiemelten ellenőrzött Toxoplasma gondii parazitát teszik felelőssé.

Komoly aggodalomra azonban nincs ok: csupán arra jutottak a szakértők, hogy azoknál a gyerekeknél, ahol mentális betegség (például skizofrénia) lépett fel, nagyobb arányban volt otthon macska. Szóval ebből azért még nem következik egyértelműen az, hogy ha cicát tart otthon, akkor beteg lesz a gyereke. Az említett parazita egyébként – a gyümölcsök és zöldségek felszínén kívül – a macskák beleiben található és akkor okoz bajt, ha valaki véletlenül megeszi a kisállatok bélsarát. Úgyhogy ha eddig nem így járt el, ezentúl alaposan mossa meg a kezét alomtakarítás után, és figyeljen oda, hogy a gyerek ne kajálja fel a macska ürülékét.

Az Egyesült Államokban több mint 60 millió ember (a lakosság ötöde) hordozza magában az elősködőt, de nagy részükre egyáltalán nincs hatással, ugyanis az egészséges immunrendszer képes leküzdeni azt. Azonban, ha valaki kevésbé szerencsés, akkor influenzaszerű tüneteket találhatja magát szemben. Egyébként nem ez az első kutatás, ami összeköti a Toxoplasma gondiit és a skizofréniát: egy korábbi eredményeként arra jutottak, hogy a betegség ötödének hátterében ez a parazita áll.

Mit tegyen?

Ha mindenképpen szeretne macskát a gyerek mellé, nem kell azon görcsölnie, hogy biztos, hogy mentális betegségei lesznek majd. Sőt, ha betartja a minimális higiéniai szabályokat, akkor még az egyébként alacsony kockázatot is csökkentheti.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta