#ÉLETEM

A tetoválás téves rákdiagnózist okozhat

2015. június 20., szombat 13:08

Azt már tudjuk, hogy nincs egyértelmű összefüggés a bőrrák kialakulása és a tetováltatás között, az viszont új, hogy a tetoválás minden alap nélkül okozhat pozitív eredményt egy rákszűrésen. Legalábbis ez történt azzal a 32 éves nővel, akinek sztorijáról a Women’s Health számolt be. 

Egy méhnyakrákban szenvedő amerikai nőnél a PET-vizsgálat alapján feltételezték az orvosok, hogy a nő nyirokrendszerében áttétek bukkantak fel, és csak a műtőasztalon jöttek rá, hogy a téves riasztást az asszony lábán lévő tetoválás okozhatta. A méhét sajnos így is el kellett távolítani, de a sugárkezelésre nem volt szüksége, hiszen mégsem voltak áttétek. Hogyan is történhetett meg mindez? 

shutterstock 186576566

“Amikor az ember tetováltat, a tinta felszívódhat a sejtekben és a nyirokrendszeren keresztül elvándorolhat” - adta meg a magyarázatot Ramez Eskander kaliforniai sebész. Az orvos felfedezését a Journal of Obstetrics & Gynecology című lapban publikálta, ahol felhívta a kollégák figyelmet, hogy fokozottan ügyeljenek a tetoválással rendelkező páciensek szűréseredményeinek ellenőrzésére. Ha ugyanis egy tetovált páciens nyirokmirigye "fénylik" a PET-ben, azt simán okozhatja pár megszökött tintaszemcse is. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta