#ÉLETEM

Rosszfej volt a gazdival? A kutya is utálni fogja

2015. június 18., csütörtök 17:13

Nem újdonság, hogy a kutyák mennyire rá vannak hangolva gazdáikra, hogy érzékenyek azok hangulatváltozásaira, hogy viselkedésük tökéletesen igazodik a bennük zajló történésekhez. De ez mind semmi. Most egy friss kutatásból úgy tűnik, hogy nemcsak tükrözni, hanem átvenni is képesek a gazdi lelkiállapotát. Ha például valaki rossz arc a gazdával a kutya is bizalmatlanná válik. 

Az IFLScience-ben idézett tanulmányt a Kiotói Egyetem munkatársai végezték, akik arra voltak kíváncsiak, hogy ha egy idegen bunkó a gazdával a kutya jelenlétében az befolyásolja-e a kutya hajlandóságát arra, hogy ételt fogadjon el az illetőtől. Befolyásolta. A rosszfejektől kevésbé fogadtak el kaját, mint a semleges idegenektől. 

shutterstock 212221102
Fotó: Shutterstock

“Első alkalommal bizonyítottuk, hogy a kutyák - figyelmen kívül hagyva a saját érdekeiket - szociális és érzelmi szempontból is megítélik az embereket. Ez a képesség lehet az egyik kulcstényezője annak, hogy a kutyák és az emberek képesek ilyen magas szintű együttműködés kialakítására” – állítja Kazuo Fujita a kutatás vezetője. 

A három kísérleti helyzetben a gazdák a kutya jelenlétében kértek segítséget egy doboz kinyitásához két idegentől. Az első helyzetben az egyik idegen durván elutasította, a második helyzetben az egyik szívélyesen teljesítette a kérést, miközben a másik ember mindkét helyzetben semlegesen viselkedett. A harmadik szituációban mindkét idegen semleges, passzív maradt. A jelent után az idegenek minden helyzetben ételt kínáltak a kutyának, akik a durván elutasító személytől kevésbé voltak hajlandók elfogadni azt. A többi helyzetben nem volt különbség a kutyák viselkedése között. Az tehát, ha valaki jófej a gazdival még nem jelenti feltétlenül a nagyobb bizalmat, ha viszont nem az, az a kutyában is bizalmatlanságot, elutasítást szül. 

Ezek az eredmények azért külkönösen érdekesek, mert a gyerekek például csak hároméves kortól mutatnak hasonló viselkedést, az állatvilágban pedig még nem figyeltek meg ilyesmit az okosok. A kutya tehát úgy tűnik sokban hasonlít hozzánk emberekhez, de ez ne tévesszen meg senkit: a kutyával nem jó emberként bánni.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta