#ÉLETEM

Ezért megy azonnal vécére a reggeli kávé után!

2015. június 18., csütörtök 12:36

A reggeli kávé után azonnal jön az inger, ezt elég sokan ismerik. De ez vajon pszcihés, vagy tényleg van hashajtó hatása a kávénak? Erről cikkez a Huffington Post

Azt mindenki tudja, hogy a koffein enyhe vízhajtó. Ez a hatás számos dologtól függ, például a nemünktől, és attól is, hogy szervezetünk mennyire szokott hozzá a koffeinhez, valamint hogy mennyire vagyunk aktívak. A koffein azonban hashajtóként is működhet, mert az arra érzékenyeknél olyan izomösszehúzódásokat okoz a vastagbélben, amely megegyeznek azokkal, amelyek evés után jelentkeznek.

A normál kávénak  értelemszerűen nagyobb a hashajtó hatása mint a koffeinmentes változatnak - legalábbis ezt állítja William DePaolo, a Los Angeles-i Keck School of Medicine oktatója. És hogy miért nincs hasonló hatása a kólának? Egy adag kávéban 80-135 mg koffein van (a csöpögtetős,vagy nálunk német kávénak nevezettből 175 mg), míg a Coca-Colában mindössze 34 mg van, ezért sem érzékelik az üdítőfogyasztók a hashajtó hatást.

119270073
Fotó: Bloomberg

És ez nem minden! A kávé savassága fokozza az epetermelést, ami szintén gyorsítja az emésztést. Ráadásul a kávéhoz fogyasztott édesítőszerek, tejtermékek és növényi italok is hozzájárulnak az emésztéshez - fejtette ki dr. Jay Kuemmerle, az Amerikai Gasztroenterológiai Egyesület szakértője. A mesterséges édesítőszerek túlzott használata köztudottan hányingert, puffadást és hasmenést is okozhat, szóval az is állhat a jelenség mögött, ha túl sok édeskével issza a reggeli feketéjét. A tejtermékek, mint a tejszín vagy a tej szintén megzavarhatják az emésztést, és nem csak a laktózérzékenyeknek: az életkor előrehaladtával még az arra nem érzékenyek számára is egyre nehezebb megemészteni a tejtermékeket.

Megvan tehát az ok, és az is, hogy nem mindenkinek kell a vécére rohannia kávé után, de azért 2-3 kávé már elég intenzíven beindítja az emésztést. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta