#ÉLETEM

Bambuljon füves tetőkertet, ha fáradt!

2015. június 7., vasárnap 10:52

Érdekes megállapításra jutottak kutatók: elég 40 másodpercig bámulni egy fűvel borított tetőkertet ahhoz, hogy élénküljön az összpontosítási képességünk. Ráadásul a PSYBlog szerint ezzel a mentális zavarok is csökkenthetőek.

A Journal of Environmental Psychology szaklapban publikált tanulmányhoz a Melbourne-i Egyetem kutatók 150 egyetemistát kértek fel, és mindannyiuknak unalmas, számítógépen megoldandó feladatot adtak: amikor bizonyos számok egymás után felvillantak a képernyőn, meg kellett nyomniuk egy billentyűt, kivéve, ha a hármas szám villant fel. Nem sokkal a félidő eltelte után a csoport egyik fele egy virágzó mezővel borított zöld tetőt, míg a másik fele egy kopár tetőt nézhetett negyven másodpercig. A szünet után azok a hallgatók, akik a zöld tetőkertet nézték, érzékelhetően kevesebbet hibáztak és hatványozottabban jobb koncentrációról tettek tanúbizonyságot a tesztidő második felében, mint a kopár tetőt bámulók, írja a PsychCentral

„A zöldellő tetőkerteket többnyire a környezettudatosság kelti életre, most viszont kijelenthetjük, hogy a figyelmet is felpezsdítik. Gondoljunk bele, ez több ezer irodista napját képes megváltoztatni" – idézte a PSYBlog dr. Kate Loot, a Melbourne-i Egyetem munkatársát és a kutatás vezetőjét. „Arra a következtetésre jutottunk, hogy ha egy természetes közeget néznek kevesebb mint egy percig, az segíti az embereket abban, hogy eredményesebben oldják meg a feladataikat" – tette hozzá Lee, aki a rövid szünetek fontosságát is hangsúlyozta.

Ön is észrevette már, hogy amikor fáradt vagy levert, akkor az ablakhoz megy és valamilyen természetközeli dolgot keres a szemével? Most már tudja a magyarázatot is. Mi pedig titkon reméljük, hogy a várostervezők a jövőben figyelembe veszik ezt is az új irodák és épületegyüttesek felhúzásánál.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta