10 ok, amiért érdemes epret enni azon kívül, hogy finom

Itt az eperszezon, ami már önmagában is nagyon jó hír, de most kiderült, nem csak azért, mert az eper finom. Többek között hatékony lehet ugyanis az öregedés, az asztma, az allergia vagy akár a rák ellen, de használható a szeplőkre, vagy az aknék eltüntetésére is – írja a lifehack.org.

Jót tesz a fogaknak

Nem is gondolta volna, de amikor marékszám tömi magába az édes, gyümölcscukorban gazdag epret, azzal a fogainak is jót tesz. Ugyanis természetes úton fehéríti őket, amit a gyümölcs magas C-vitamin tartalmának köszönhet, ami ráadásul nemcsak fehérítő hatással bír, de oldja a fogak felületén kialakult plakkokat is. Persze a fogmosást nem váltja ki (sőt, a már említett gyümölcscukor tartalom miatt nem árt utána egy alapos sikálás), de azért hozzátesz az eredményhez, nem is keveset.

Óvja a szívét

Már említettük, hogy az epernek magas a C-vitamin tartalma, ami elősegíti az erek falának rugalmasságát, így komoly szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek elkerülésében. Emellett a kis gyümölcs ellagsavat is tartalmaz, ami egy polifenolszármazék, és segít rendben tartani az LDL, vagyis a „rossz” koleszterin szintjét.

„A C-vitamin tartalma valóban magas az epernek, ami szabadgyököket megkötő tulajdonsággal rendelkezik, így segítséget nyújt a szervezetünk számára a gyulladásos folyamatok, bőr öregedés, rákos megbetegedések, érelmeszesedés kialakulásának megelőzésében. De természetesen itt nem csak a C-vitaminnak van szerepe.

GettyImages-107545648
Sandra Mu

Az eper ezen kívül gazdag A- és B- vitaminokban. Ásványi anyagok közül kálium-, magnézium-, kalcium-, mangán- és cinktartalma jelentős.

A polifenolok közül jelentős ellagsav, antocianin, flavonoid és tanin tartalommal is rendelkezik. Ezek a vegyületek nem jelentenek tápanyagot a szervezetünk számára, viszont számos pozitív egészségügyi hatással bírnak” – mondja Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.

Rákmegelőzés

Az ellagsav emellett bizonyítottan rákmegelőző hatással is bír, ugyanis közömbösíti azoknak az enzimeknek a hatását, melyek szerepet játszanak a sejtek rákos elfajulásában. Ugyanezért fontos, hogy magas az antioxidáns tartalma is, amit fokozhat, ha egy kis olvasztott étcsokoládéba mártja a friss epreket: tessék, lehet finom is az egészséges táplálkozás.

Öregedés

Az eperben található antioxidánsok igen jó hatással vannak a szervezetre. A mindennapok környezeti behatásai nyomán a testünkben szabad gyökök keletkeznek, melyeknek romboló hatása van a sejtekre, ezzel kiváltva az öregedés folyamatát. Bár természetesen az eper sem képes ezt a hatást semlegesíteni, ám a lassításában már szerepet játszhat.

Akne és ráncok

Az öregedés ellen nem csak belsőleg, hanem külsőleg is használható az eper. Maszk formájában kenje fel az arcára, így az antioxidánsok közvetlenül a bőrbe tudnak felszívódni. A mélyebb ráncok az eper segítségével halványabbak lehetnek, ráadásul az aknékon is segít, mivel ennek a gyümölcsnek gyulladáscsökkentő hatása is van.

shutterstock 92376865

Szeplők

Bár a többség szerint a szeplők kifejezetten szexisek, vannak, akik ezt a nézetet nem osztják – jellemzően épp azok, akiknek vannak szeplői. Az eper nekik is segíthet, mivel a már említett fehérítő hatása, nem csak a fogakat képes világosítani, hanem a bőrt (és rajta a szeplőket) is. Bár természetesen nem képes olyan drasztikus eredményre, mint a célzott krémek, de azért a szeplőket halványítja. Erre amúgy nem csak az eper képes: a hűtőből még használhatja a vajat, tejet, tejfölt, vagy a citromlevet is.

Asztma, allergia

Az eper gyulladáscsökkentő hatása nem csak az aknék kezelésében lehet a segítségére. Az asztma és az allergia enyhébb formáiban a gyümölcs akár megoldást is jelenthet a tünetekre, míg az erősebb panaszok esetén a gyógyszerek hatását segíti. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy maga az eper is erősen allergizál, így mielőtt segítségül hívná, ellenőrizze, hogy nem ront-e az amúgy sem rózsás helyzetén.

Depresszió

Az eper fogyasztása befolyásolja a homocisztein nevű anyagot mennyiségét a szervezetben. Ez egy olyan aminosav, melynek szintjét érdemes alacsonyan tartani, két okból is. Egyrészt, ha a vérben túl nagy mennyiségben van jelen, akkor az növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. Másrészt a magas homocisztein szint gátolja a dopamin és a szerotonin termelését, melyek „boldogsághormonként” is ismertek. Vagyis ha elegendő epret eszik, akkor a kedve is jobb lesz (bár ezt talán az is befolyásolja, hogy az eperszezon a nyár elején van, és ilyenkor sokat süt a nap, nyitnak a strandok és a kiülős helyek, szóval némileg javul az általános életminőség is).

shutterstock 114614152

Szem

Az eper A-vitamin és magas C-vitamin tartalma segít elkerülni a szembetegségek kialakulását, sőt a szürkehályog esetében javíthat is a helyzeten – persze ehhez nagyobb mennyiséget kell belőle fogyasztani. De nem csak belülről támogathatja a szemeit az eper segítségével: a karikák és táskák ellen is hasznos lehet, mivel gyulladáscsökkentő és fehérítő hatása segít eltüntetni a fáradtság jeleit a szemei alól.

Terhesség

A kismamák esetében az eper fogyasztása nagyon jó ötlet. Ez nem csak a vitamintartalmának köszönhető, hanem a benne lévő folsavnak, aminek komoly szerepe van többek között a magzati velőcső záródási rendellenességek kiküszöbölésében. Szóval kész szerencse, hogy az eperben jelentős mennyiségben van jelen.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra