Mosolyogjon, ha újabb kapcsolatokra vágyik!

Tudjuk, hogy a pasik lelkesen próbálják felszedni a mosolygó nőket, amit a nők persze pontosan tudnak, nem véletlen, hogy flörtrepertoárjuk egyik fontos eleme a mosolygás. Az azonban egyáltalán nem mindegy, milyen az a mosoly. A kutatók ugyanis kétféle mosolyt különböztetnek meg (éppen úgy, mint a nevetésnél): azt, amikor csak a szánk mosolyog és azt, amikor az egész arcunk felderül. Az előbbi egy ún. társasági mosoly, amit a szociális kapcsolataink gördülékenyebbé tétele és azok erősítése miatt, tudatosan alkalmazunk, míg az utóbbi – a Duchenne-mosoly – általában őszinte és szívből jövő örömöt fejez ki. Na, ez az, ami segíti az új kapcsolatok kialakítását. 

shutterstock 112021145

A Motivation and Emotion nevű szaklapban megjelent tanulmányban a kutatók arra voltak kíváncsiak, vajon mennyire vannak tisztában az emberek egymás pozitív és negatív érzéseivel. Kiderült, hogy a pozitív érzelmek felismerésében és tudatosításában sokkal jobbak vagyunk. Ahogy kiderült az is, hogy egy valódi mosoly az emberek számára az együttműködés és a vonzalom egyértelmű jele, ráadásul aki mosolyog, ahhoz közelebb is érezzük magunkat. A mosoly tehát vonzalmat gerjeszt – de az igazi kapcsolatmágnes mégsem ez, hanem az áhítat. Az érzés, amikor tisztelettel rácsodálkozunk valamire, ami lenyűgöz minket. 

„Az eredményeink újabb bizonyítékként szolgálnak arra, hogy a pozitív érzelmek mennyire fontosak a társas kapcsolatokban, és rámutatnak ezek fontosságára az új kapcsolatok kialakításában – állítja dr. Belinda Campos, a kutatás vezetője. – Az emberek erősen érzékenyek mások pozitív érzelmeire, érzékenyebbek, mint a negatívakra.”

Hogy mi a tanulság? Próbáljon meg sokat örülni, valóban mosolyogni, és gyakran rácsodálkozni a világra. Úgy tűnik, az klasszabb hely lesz tőle. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra