#ÉLETEM

A nők jobban emlékeznek arra, hogy emlékezni kell

2015. május 31., vasárnap 09:57

Prospektív emlékezetnek azt a memóriafajtát nevezik a pszichológusok, melynek köszönhetően anélkül emlékszünk dolgokra, hogy arra bárki vagy bármi emlékeztetne bennünket. Hogy egy hétköznapi példával éljünk: ilyen az, amikor egyszer csak beugrik, hogy hazafelé be kell menni a boltba tejért. Most kiderült, ebben a nők már hivatalosan is sokkal jobbak, mint a férfiak.

Régebbi tanulmányok még arra a következtetésre jutottak, hogy a nők feledékenyebbek, mint a férfiak – igaz, ezek az eredmények szubjektív, önbevallásos módszeren alapultak, ami, ugye, nem jelenti azt egyértelműen, hogy a nők valóban több dolgot felejtenek el, azt viszont jelenti, hogy ők azok, akik inkább felvállalják, ha hibáztak.

Most Liana Palermo vezetésével egy pontosan kontrollált, objektív kutatást végeztek el a témában, ahol a prospektív memóriát laboratóriumi körülmények között vizsgálták. Ötven-ötven, átlagban 25 éves férfi és nő vett részt a kísérletben, és olyan feladatokat adtak nekik, amikre 2 perc vagy 15 perc elteltével kellett emlékezni, de kaptak olyat is, amire 24 óra múlva is emlékezniük kellett.

Az emlékezés tekintetében átlagosan nem volt eltérés a nemek között, de néhány specifikus feladatnál megmutatkoztak a nembeli különbségek. A nők például jobban teljesítettek olyan feladatoknál, amikor egy eseményhez kötött feladatot kellett végrehajtaniuk, rosszabb eredményt értek el viszont akkor, amikor időponthoz kötött feladatot kaptak. (Például csináljanak valamit, ha kapnak egy kártyát, vagy csináljanak valamit 2 perc múlva.) A nők az olyan feladatokban is jobban teljesítettek, amikor egy jövőbeni cselekedet volt a feladat (például írják majd rá a címüket egy levelezőlapra), szemben a verbális jellegű feladatokkal (emlékezzen, hogy meg kell majd kérdeznie valamit). 

Annak megfejtése, hogy mindez miért van, még további kutatások feladata, mindenesetre Palermo szerint lehetséges az is, hogy a férfi és a női agy eltérő hippokampuszának különbségéből fakadhatnak az eltérések. De magyarázat lehet az egészre az is, hogy a nők verbális képességei jobbak – igaz, ennek az elméletnek épp ellentmond az, hogy a nők a verbális feladatokban nem teljesítettek jól. Vagy szimplán csak az is lehet, hogy a mindennapi életben a nőkk obban odafigyelnek a bevásárlólistára, mint a férfiak, akiket nem zaklat fel annyira, ha hiányzik egy hozzávaló a vacsorához. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta