A nők jobban emlékeznek arra, hogy emlékezni kell

Prospektív emlékezetnek azt a memóriafajtát nevezik a pszichológusok, melynek köszönhetően anélkül emlékszünk dolgokra, hogy arra bárki vagy bármi emlékeztetne bennünket. Hogy egy hétköznapi példával éljünk: ilyen az, amikor egyszer csak beugrik, hogy hazafelé be kell menni a boltba tejért. Most kiderült, ebben a nők már hivatalosan is sokkal jobbak, mint a férfiak.

Régebbi tanulmányok még arra a következtetésre jutottak, hogy a nők feledékenyebbek, mint a férfiak – igaz, ezek az eredmények szubjektív, önbevallásos módszeren alapultak, ami, ugye, nem jelenti azt egyértelműen, hogy a nők valóban több dolgot felejtenek el, azt viszont jelenti, hogy ők azok, akik inkább felvállalják, ha hibáztak.

Most Liana Palermo vezetésével egy pontosan kontrollált, objektív kutatást végeztek el a témában, ahol a prospektív memóriát laboratóriumi körülmények között vizsgálták. Ötven-ötven, átlagban 25 éves férfi és nő vett részt a kísérletben, és olyan feladatokat adtak nekik, amikre 2 perc vagy 15 perc elteltével kellett emlékezni, de kaptak olyat is, amire 24 óra múlva is emlékezniük kellett.

Az emlékezés tekintetében átlagosan nem volt eltérés a nemek között, de néhány specifikus feladatnál megmutatkoztak a nembeli különbségek. A nők például jobban teljesítettek olyan feladatoknál, amikor egy eseményhez kötött feladatot kellett végrehajtaniuk, rosszabb eredményt értek el viszont akkor, amikor időponthoz kötött feladatot kaptak. (Például csináljanak valamit, ha kapnak egy kártyát, vagy csináljanak valamit 2 perc múlva.) A nők az olyan feladatokban is jobban teljesítettek, amikor egy jövőbeni cselekedet volt a feladat (például írják majd rá a címüket egy levelezőlapra), szemben a verbális jellegű feladatokkal (emlékezzen, hogy meg kell majd kérdeznie valamit). 

shutterstock 171887141

Annak megfejtése, hogy mindez miért van, még további kutatások feladata, mindenesetre Palermo szerint lehetséges az is, hogy a férfi és a női agy eltérő hippokampuszának különbségéből fakadhatnak az eltérések. De magyarázat lehet az egészre az is, hogy a nők verbális képességei jobbak – igaz, ennek az elméletnek épp ellentmond az, hogy a nők a verbális feladatokban nem teljesítettek jól. Vagy szimplán csak az is lehet, hogy a mindennapi életben a nőkk obban odafigyelnek a bevásárlólistára, mint a férfiak, akiket nem zaklat fel annyira, ha hiányzik egy hozzávaló a vacsorához. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra