#ÉLETEM

A gyorskaja nem csak az alakját teszi tönkre

2015. május 29., péntek 11:32

Abban semmi újdonság nincs, hogy a gyorséttermi koszt nincs éppen jó hatással az alakra, egy új kutatás eredményei szerint azonban az egész szervezet működésére negatívan hat ki. Tim Spector, a kutatás vezetője és a diétás mítoszok lerombolója arról számolt be, hogy elég ha egy hétig gyorséttermi koszton él és a jótékony hatású bélbaktériumok harmada elpusztul. 

A bélben élő baktériumok elengedhetetlenek az immunrendszer egészséges működéséhez, de a szívrendszerre és a jó közérzetre is hatással vannak. Spector a fiát is bevonta a kutatásba, akinek a bélflórája egy hét alatt szinte teljesen felborult: az addig domináns bélbaktériumok nagyjából harmada eltűnt és helyette teljesen más baktériumok jelentek meg, a károsabb fajtából.

Az eredmény: diabetesz, rák és szívrendszeri betegségek 

Spector hangsúlyozza, hogy nem eltiltani akar a gyorséttermekről, és persze semmilyen negatív hatása nem lesz annak, ha időközönként oda esik be ebédelni valaki, egyszerűen arra kell ügyelni, hogy mellette kiegyensúlyozottan, változatosan és egészségesen táplálkozzon. "A bélflórában végbemenő változások lehetnek felelősek a diabétesz, rák és szívrendszeri betegségek kialakulásáért. Minél változatosabb az étkezése, annál kiegyensúlyozottabb a bélflórája és annál egészségesebb az élete" - foglalta össze Spector az eredményeket.

A bélflóra és a gyorséttermek kapcsolatának egyértelműsítéséhez természetesen még számtalan további tudományos vizsgálatra van szükség, de már eddig is több hasonló vizsgálat is arra az eredményre jutott, hogy bizonyos ételcsoportok összefüggésben állnak a diabétesz, különböző ráktípusok, depresszió és az immunrendszer gyengülésével. 

Susan Albers pszichológus szerint az elhízottság a második leggyakoribb halálok a cigarettázás után. Ráadásul a szülők tovább élnek mint a gyerekek, aminek az oka szintén a túlsúly. Albers szerint fontos, hogy ne váljon a gyorsétterem például tiltott gyümölccsé. Fontos, hogy az evésnek legyen célja és hogy a nassolás senkinél se váltsa ki a főétkezést és próbáljon mindenki egészséges ételeket fogyasztani naponta. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta