A gyorskaja nem csak az alakját teszi tönkre

Abban semmi újdonság nincs, hogy a gyorséttermi koszt nincs éppen jó hatással az alakra, egy új kutatás eredményei szerint azonban az egész szervezet működésére negatívan hat ki. Tim Spector, a kutatás vezetője és a diétás mítoszok lerombolója arról számolt be, hogy elég ha egy hétig gyorséttermi koszton él és a jótékony hatású bélbaktériumok harmada elpusztul. 

A bélben élő baktériumok elengedhetetlenek az immunrendszer egészséges működéséhez, de a szívrendszerre és a jó közérzetre is hatással vannak. Spector a fiát is bevonta a kutatásba, akinek a bélflórája egy hét alatt szinte teljesen felborult: az addig domináns bélbaktériumok nagyjából harmada eltűnt és helyette teljesen más baktériumok jelentek meg, a károsabb fajtából.

Az eredmény: diabetesz, rák és szívrendszeri betegségek 

Spector hangsúlyozza, hogy nem eltiltani akar a gyorséttermekről, és persze semmilyen negatív hatása nem lesz annak, ha időközönként oda esik be ebédelni valaki, egyszerűen arra kell ügyelni, hogy mellette kiegyensúlyozottan, változatosan és egészségesen táplálkozzon. "A bélflórában végbemenő változások lehetnek felelősek a diabétesz, rák és szívrendszeri betegségek kialakulásáért. Minél változatosabb az étkezése, annál kiegyensúlyozottabb a bélflórája és annál egészségesebb az élete" - foglalta össze Spector az eredményeket.

A bélflóra és a gyorséttermek kapcsolatának egyértelműsítéséhez természetesen még számtalan további tudományos vizsgálatra van szükség, de már eddig is több hasonló vizsgálat is arra az eredményre jutott, hogy bizonyos ételcsoportok összefüggésben állnak a diabétesz, különböző ráktípusok, depresszió és az immunrendszer gyengülésével. 

Susan Albers pszichológus szerint az elhízottság a második leggyakoribb halálok a cigarettázás után. Ráadásul a szülők tovább élnek mint a gyerekek, aminek az oka szintén a túlsúly. Albers szerint fontos, hogy ne váljon a gyorsétterem például tiltott gyümölccsé. Fontos, hogy az evésnek legyen célja és hogy a nassolás senkinél se váltsa ki a főétkezést és próbáljon mindenki egészséges ételeket fogyasztani naponta. 

2850308
Stephen Chernin / Europress / Getty
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek