#ÉLETEM

Jobban megy a munka, ha csobog a kispatak

2015. május 26., kedd 14:58

Csobogó víz, madárcsicsergés, a szél megnyugtató susogása – ön is jobban érzi magát, ha hallja maga körül a természet hangjait? Nem véletlen. Vannak azonban dolgok, amiket nem elég éreznünk, be is kell bizonyítanunk, ezért aztán olyan konferenciák jönnek létre, mint például az Amerikai Akusztikai Társaság pittsburghi rendezvénye, ahol a Rensselaer Politechnikai Intézet munkatársai bemutathatták kimutatásaikat a fenti témára vonatkozóan. A kutatók nem kisebb evidenciára találtak bizonyítékot, mint hogy a természetes hangok irodai környezetben történő lejátszása képes javítani az ott dolgozók hangulatán, és növelni azok megfigyelőképességét, írja a medicalnewstoday.

Amerikában az egyterű, modern irodában gyakran alkalmaznak egyedileg tervezett hangszigetelő rendszereket, úgy, hogy hangszórókat rejtenek a plafonba. „Ha elég közel állsz valakikhez, jól hallod, amit mondanak, ám ha valamivel távolabb mész tőlük, beszélgetésük értelmetlen hangjelzésekké torzul" – mondta Jonas Braasch, az intézet munkatársa.

Ezeket a hangszigetelő rendszereket persze direkt úgy alakították ki, hogy a belső térben történő beszélgetések diszkrétek lehessenek, mégis az elmúlt negyven évben teljesen elfogadottá vált a gépek által kiváltott ún. fehér zaj, azaz a véletlenszerű elektronikus zaj, amit a hangszórókon keresztül küldenek az éterbe. 

Braasch az egyik tanítványával egy kisérletet is elvégzett a témában: 12 embernek kellett nehéz agyi kapacitást igénylő feladatok elvégzése közben a legkülönbözőbb hangokat hallgatnia. Elsőként a megszokott irodai, elektronikus zajt játszották be nekik, utána a természet hangjait, (például patakcsobogás, stb), végül pedig meghagyták a normál irodai alapzajt. „A hegyi patak csobogása azért is nagyszerű választás, mert a hangja folyamatosan változik, nem egy ismétlődő hangzás, amitől sosem válik idegesítővé" – fűzte hozzá magyarázólag Braasch tanítványa, Anna DeLoach. 

shutterstock 168026609

Ön, hogy szeret dolgozni?

 • 29
  Csendben
 • 7
  Vihogós reggeli műsor hallgatása közben
 • 27
  Zenével
 • 41
  Jöhetne a csobogás!
 • 18
  Sehogy

A kutatók arra találtak bizonyítékot, hogy a dolgozók jobban teljesítenek és sokkal jobb kedvűbbek a természet hangjainak hallgatása közben, mint azok a társaik, akik a megszokott zajokat kénytelek hallgatni. Braasch szerint számos előny származna abból, ha bevezetnék az irodákban a patakcsobogást, de arról egyelőre nem szólnak a hírek, mennyivel növelné ez meg a mellékhelyiségek kihasználtságát. Mindenesetre Braasch úgy gondolja, ezt akár kórházban fekvő betegeknél is alkalmazni lehetne, hiszen a hangulatjavító hatása bizonyított. 

A szkeptikusoknak a kutató azzal érvel: szerinte a természetes zajok használatát a munkahelyen majdnem olyan magától értetődőnek kéne tekinteni, mint azt, hogy az adott munkáltató a tengerpartra költözteti a cégét azért, hogy alkalmazottai tudjanak gyönyörködni az óceán hullámaiban. „Ki ne akarna egy ilyen tökéletes főnököt? Mi csupán hangaláfestéssel érnénk el ugyanezt a végeredményt" – jegyezte meg Braasch. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta