#ÉLETEM

Három aktív tipp a pünkösdi hétvégére

2015. május 20., szerda 08:41

Nincs még terve a pünkösdi hosszú hétvégére, de abban biztos, hogy nem akarja szabadidejét a négy fal között tölteni? Segítünk! A Travelón egész hónapban jobbnál jobb hosszú hétvégés célpontokat mutattunk be, így korábbi cikkeinkből is meríthet inspirációt. Sorozatunkban ajánlottunk már például szlovén gasztrotúrát, hajókázást Svájc legkékebb taván, andalúz álomhétvégét, formabontó berlini látnivalókat és hévízi csobbanást is. Vagy inkább túrázni indulna? Íme három tipp belföldi csillaglestől horvátországi türkiz tórendszerig.

Csillagfényes éjszaka a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban

Ha romantikus programot keres, vagy egyszerűen csak szereti kémlelni az éjszakai eget, vegye célba a Borsodi-dűlő madármegfigyelő tornyát! Tiszta égbolt esetén ugyanis csillagászati bemutatón lehet részt vennia Fertőújlak határában található erdei tisztáson, ahol közelebbről is megismerkedhetünk a különböző égitestekkel és csillagképekkel.

Csillagos égbolt
Csillagos égbolt
Fotó: Kim MyoungSung / flickr

Egy puha pokrócra dőlve távcsővel a kézben gyönyörködni a fényekkel pöttyözött égben – hát kell ennél jobb nyárindító program? Ha ön is kedvet kapott, itt olvashat részletesen a programról.

Orchideatúra a Kiskunsági Nemzeti Parkban

Virágkedvelőknek május 23-án a Kiskunsági Nemzeti Parkban a helyük, ahol különlegesebbnél különlegesebb orchideaféléket láthatnak a Kolon-tóhoz délről csatlakozó Páhi-réteken. Itt többek között mocsári kosbor, hússzínű ujjaskosbor, vitézkosbor és poloskaszagú kosbor fordul elő legnagyobb számban, a színpompás orchideákban pedig most ráadásul ingyen gyönyörködhetünk. A virágtúrára ide kattintva lehet jelentkezni.

Nem volt elég? További belföldi programokért ide kattintson, tudunk még jópár hasonlót.

Most van a Plitvicei-tavak szezonja

Csak a szomszédba kell átugrania Európa egyik legkülönlegesebb természeti látványosságáért. A Plitvicei-tavak vidéke a Mala Kapela és a Plješivica hegyvonulatainak találkozásánál fekszik Horvátországban, amely 1949 óta az ország egyik legjelentősebb nemzeti parkja, 1979-ben pedig az UNESCO is világörökséggé nyilvánította. A több mint kétszáz hektáros tórendszert 18 különböző méretű tó alkotja, melyet a vízbőségtől változóan 100-200 vízesés köt össze egymással. A Plitvicei-tavak mai formájukat az őket jelenleg is tápláló Fehér- és Fekete-folyó több ezer éves talajformáló munkájának köszönhetik.

A lélegzetelállító színekben pompázó tavak más-más szinteken helyezkednek el, így a parkot körbejárni felér egy komolyabb túrával, de a látvány teljes mértékben elfeledteti a fáradtságot. A kirándulást több irányból is kezdhetjük, és a kiindulási ponttól függően különböző útvonalak mentén fedezhetjük fel a nemzeti parkot. Mivel a park területe eléri a 200 négyzetkilométert, gyalog képtelenség lenne bejárni az egészet, ezért a jegy ára a panorámavonatra is érvényes, a legnagyobb tavakat pedig hajóval tudjuk átszelni.

Ha már régóta tervezik, hogy egyszer megnézik ezt a csodát, javasoljuk, hogy használják ki a nyár eleji időjárást. A hőség ugyanis nemcsak a túrázást teszi kínzóvá, de értelemszerűen a vízállásra sincs kedvező hatással. Ha tehát szeretnénk teljes pompájában látni Horvátország legnagyobb vízesését, a Nagy-vízesést, ne várjunk júliusig, mert lehet, hogy addigra épp csak néhány csepp víz lesz a helyén.

További közeli, külföldi tippet pedig ebben a cikkünkben talál.

Jó utat!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta