#ÉLETEM

Utazni gusztustalanabb, mint gondolná!

2015. május 19., kedd 21:47

Éppen időben, vagyis nagy nyári nyaralások előtt a Daily Mail arról ír, hogy mennyi kórokozóval is találkozhatunk vakációzás közben. Azt tudta például, hogy mire eljut a szállodáig a bőröndje, egy hatalmas baktériumtanya lesz? De semmi gond, mert addigra sokkal undorítóbb dolgokkal találkozott a repülőn, ahol a személyzetnek nincs ideje rendesen takarítani, az ülések hátából kihajtható kisasztalt pedig sokan pelenkázásra használják. 

Egy kutatás szerint egy sima bőrönd 80 millió baktériummal kerül kapcsolatba, amíg elér a hotelig. Ez nem is olyan meglepő, hiszen egy emberi tenyéren úgy 10 millió baktérium van, és egy csomag csak a reptéren átlagban négy ember kezén megy keresztül, és akkor még nem számoltunk a segítőkész taxisofőrökkel, a szállodai londinerrel, vagy a portással. 

A repülőgép az igazi fertő

Ha eddig boldogan falatozott a repülőgép lehajtható tálcájáról, most egy életre megbánja. Ugyanis néhány, természetesen a neve elhallgatását kérő légiutas kísérő kitálalt, miszerint a takarítók nem végeznek alapos munkát. Nem is nagyon tudnak, hiszen a legtöbb gép csak leszáll, kiszállnak az utasok és már kezdődik is a következő járat beszállítása. "Többször is láttam utasokat, akik a felhajtható tálcát használták a gyerekük pelenkázására, vannak, akik körmöt vágnak rajta. De olyan is van, aki nem megy el vécére. Az ülések és a szőnyegek mocskosak, a mosdó padlójáról pedig ne is beszéljünk. Tiszta takaró és párna is csak az első repüléskor jár, utána már használtat kapnak az utasok" - mondta az egyikük. 

Még a biztonsági öv is

Egy amerikai felmérés szerint a repülőkön és a reptereken számos kórokozó jelen van az influenzavírusoktól kezdve a liszterózist okozó baktériumokig. Egy meg nem nevezett amerikai reptéren például extrém módon szennyezettnek találták azokat a kis dobozokat, amikbe a biztonsági ellenőrzés során kell beletenni a dolgait. Még fekáliát is kimutattak rajtuk, ami valószínűleg a cipőtalpakról került oda. A cég is megerősítette, hogy a repülőgépen található tálcák szennyezettségi mértéke siralmas volt.  És gondolta volna, hogy a biztonsági övek is tele vannak mindennel, amik fertőzést okozhatnak? Pedig eléggé logikus, hiszen nagyon ritkán tisztítják vagy cserélik ki ezeket, viszont mindenki matat velük.  

Tippek és trükkök

- Szakértők azt javasolják, hogy legyen önnél fertőtlenítő kendő és/vagy zselé, amivel, miután elfoglalta a helyét, törölgessen végig maga körül mindent a biztonsági övcsatjától kezdve a lehajtható tálcán át az ülése karfájáig. 

- A mosdóba tett látogatás előtt és után is fertőtlenítse a kezét. 

- Sose mászkáljon mezítláb a kabinban.

- Használjon orrsprayt, mert a repülőn nagyon száraz a levegő, és a légutakból nem tudnak olyan hatékonyan kiürülni a kórokozók. 

- Vigyen magával takarót és párnát a repülőútra, így nem kell mások baktériumaival és bőrmaradványaival "közösködnie".

- Mielőtt egy lendülettel a hotelszobája ágyára dobná a csomagját, törölgesse át fertőtlenítő kendővel.  

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta