#ÉLETEM

Gluténmentes hamburgerrel száll be a versenybe a Meki

2015. május 14., csütörtök 10:36

A szerda délelőttöt egy gluténmentes hamburgerrel indítani elég brutális, az azt követő hatalmas szelet tortáról nem is beszélve. Az egész apropóját az adta, hogy a McDonald's végre eljutott arra a pontra, hogy felismerte, vannak még vásárlók, akiket nem sikerült meghódítania, pedig ha tehetnék, ők is szívesen tolnák magukba a hambit. Ezek pedig a gluténérzékenyek, akik számára csütörtöktől megnyílik a kánaán.

A lényeg, hogy mostantól már gluténmentes dupla sajtburgert is árulnak 11 hazai étteremben, ami azt jelenti, hogy három budapesti (a Nyugati, az Óbudai és a Kőbányai üzletek) és hat vidéki városban (Debrecenben, Kaposváron, Egerben és Nagykanizsán további egy-egy, Székesfehérváron két étteremben, valamint Nyíregyháza mindkét üzletében) lehet majd kapni az új típusú burgereket. Nem volt persze véletlen a bejelentés időzítése, a Cöliákia Nemzetközi Napja ugyanis május 16

A gluténmentes dupla sajtburger semmiben nem különbözik a sima verziótól, eltekintve a zsömlétől, meg persze az árától. Azt fontos tudni, hogy gluténérzékenység ide vagy oda, ez a termék 572 kcal-t tartalmaz, azaz 110-zel még többet is, mint a hagyományos, de ez a gluténmentes termékeknél általában így van. Az ára pedig 970-1020 forint közt lesz, a sima verzió pedig nagyságrendileg 600 forint körül kapható.

Tapasztalt kollégánknak is vittünk egy tesztpéldányt, hogy mondjon véleményt az új termékről: "Ha ezt kóstolja meg valaki életében először a mekiből, akkor joggal mondja utána, hogy ez bizony műkaja. A zsömle állaga sokkal gumiszerűbb, mint a hagyományos verzióé, a szezámmag a tetején tuti, hogy műanyagból van, annyira furcsa az állaga és a tapintása. Ízre és illatra sokkal közelebb áll a kenyérhez, mint a jól megszokott mekis zsömléhez. De ki akarna két szelet sima fehérkenyér közé rakni mekis kaját, amikor ott a rendes? Meg valahogy természetellenesen fehér is a zsömle belseje. Én maradok a gluténos verziónál. Ha már az ember mérgezi magát, akkor tegye tisztességgel." 

Persze azok, akik lisztérzékenyként hozzá vannak szokva ahhoz, hogy a sikértartalom hiánya miatt más lesz a szerkezete a kenyérféléknek, és ez más textúrával párosul, máshogy ítélik meg az új hamburgert, és nem is vitatható, hogy számukra ez nagyon sokat jelent, főként ha gyerekként élik meg a betegséget. 

A jó híreknél maradva csütörtöktől lesz minden McCafé üzletben laktózmentes tej és mandulaital is a hagyományos tej mellett. Kis üröm az örömben, hogy míg a laktózmentes tejet ingyen adják, a mandulaitalért 150 forint pluszt kell fizetni, amit a termék relatíve magas ára indokol.

A talán legizgalmasabb étel a Málnás csokitorta, amelyben nincs glutén, laktóz és hozzáadott cukor sem, ehelyett xilitet és eritritet használnak édesítésre. A fejlesztés jó egy éve kezdődőtt el, részt vett benne Sallai Fanni is, a Cake Shoptól. A rendkívül tömény torta nem lett túl édes, a málna a tetején jól harmonizál a csokoládéval, ráadásul egy szelettel bőven jól lehet lakni. A torta étteremtől függően 880-890 forintért lesz kapható. 

A gluténmentességnek ára van

Kíváncsiak voltunk arra is, vajon miként változik a szendvicsek tápértéktartalma gluténmentesítés után. Példának a dupla sajtburgert vettük, de ahogy néztük, a baconnel turbózott verzió is hasonló változásokon esett keresztül. Az étel kalóriatartalma negyedével nőtt: az "eredeti" 461 kcalból 572 lett, viszont kevesebbet kapunk fehérjéből. Az is kicsit szomorú, hogy a zsír 20 százalékkal nőtt, de ez még mind semmi a szénhidráthoz képest, amiből így másfélszer annyi található. Jó hír viszont, hogy az amúgy kevés rostból kétszer annyit kapunk, a sótartalom pedig változatlan.

 
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta