#ÉLETEM

Miért ne lehetne cisztás fibrózissal is szép?

2015. május 11., hétfő 09:03

Egyre gyakoribb téma manapság az önelfogadás, aminek egyik legszembetűnőbb jele, hogy gombamód szaporodnak a nem a tökéletes alakot hirdető honlapok, blogok, és hogy egyre többen osztanak meg magukról olyan képeket, melyeken szégyenkezés nélkül viselik műtéteik, betegségeik nyomait.

Ezt a témát járja körbe egy új fotósorozat is, amely a cisztás fibrózisra hívja fel a figyelmet. Erről a betegségről csak igen kevesen hallottak, akik meg mégis, általában leginkább gyermekkori betegségként tartják számon. Pedig az igazság az, hogy felnőtteknél is diagnosztizálhatják az állapotot, mely az orvostudomány jelenlegi álláspontja szerint nem csak hogy gyógyíthatatlan, de a benne szenvedők áltagos életkora alig haladja meg a 40 évet.

Ian Pettigrew, egy hamilton-i fotós úgy döntött, fotósorozatot készít, melyben 20 és 40 év közti cisztás fibrózisos betegeket örökít meg, méghozzá boldogan, lenge öltözetben, fürdőruhában, esetleg meztelenül. Az alkotás Salty Girls (sós lányok) címet viseli, az állapot egyik jellegzetes tünetére utal, mivel ekkor a betegek bőre extrém mód sóssá válik. A 46 éves művész maga is ebben a kórban szenved, nála 38 évesen diagnosztizálták az állapotot.

Mi az a cisztás fibrózis?

A cisztás fibrózis egy ritka öröklött genetikai betegség, mely súlyos károkat okozhat a tüdőben és az emésztő szervrendszerben, mivel komolyan befolyásolja a nyák- emésztőnedv-és verejtéktermelést. Ezek a kiválasztódott váladékok normál körülmények között folyékonyak és sikamlósak, ám cisztás fibrózis esetén egy meghibásodott gén miatt sűrűvé és ragacsossá válnak. Így ahelyett, hogy nedvesítené tenné a szervezetben a szükséges területeket, a váladék eldugítja a szervek járatit és folyosóit, különösen a tüdőben és a hasnyálmirigyben. Bár a betegség mindennapi ellátást igényel,a benne szenvedők ma már lényegesen jobb életkörülmények közt élnek, mint régebben, így iskolába, dolgozni is járhatnak - írja a Mayo Klinika honlapja.

A bátor modellek mind magabiztosan pózolnak a kamerának, nem rejtik textíliák mögé hegeiket, helyette büszkén mosolyognak, ezzel üzenve a fiatalabb generációnak, hogy ne adják fel és hogy ne szégyenkezzenek a testük miatt..  Az alkotás érdekessége, hogy a pózoló nők fele éppen túl volt a kettős tüdő transzplantáción, vagy épp most vár rá.

A műtéti hegek felvállalásával a művész azt szeretné elérni, hogy ebben a tökéletes külsőt preferáló korban ne szégyelljék magukat a betegek, és a legnagyobb megpróbáltatások közepette is próbáljanak meg pozitívak és vidámak maradni.

A projektnekben közel hatvanan vettek részt, akik közül a fotós elmondása szerint akadt, aki kezdetekben kissé feszengett a gép előtt, ám mindannyian egyetértettek a képsorozat üzenetével, és abban, hogy a fiatalabbakat bátorítani kell arra, hogy ne hagyják el magukat és igyekezzenek visszanyerni a testük felett az uralmat.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta