#ÉLETEM

Mindent a rákszűrésekről: ki, mit, hogyan, mennyiért, mikor?

2015. május 8., péntek 11:34

Bár egy újszülött is lehet rákos, és nem minden ráktípust lehet szűrővizsgálatokkal sem időben felfedezni, azért számos daganatos betegségnek létezik már szűrése, ezek egy része ráadásul a társadalombiztosítás által finanszírozott vizsgálat Magyarországon.

A daganatok.hu oldal gyűjötte össze a szakmai szervezetek és az itthoni szakkolégiumok ajánlásait, mi pedig hozzátesszük, hogy mikor és mit támogat a TB. Ezt hivatalosan úgy nevezik, hogy népegészségügyi célú, célzott szűrővizsgálatok, és a 51/1997. (XII.18) NM rendelet III. fejezet tartalmazza. 

A vizsgálatok, szűrések között az egyik első lehet a bőrrák miatti bőrvizsgálat, különösen azoknak, akiknek sok az anyajegye. A bőrrák és a melanóma szűrése nem TB támogatott, de felmerülő gyanú esetén természetesen meg lehet látogatni a szakrendelőt, ahol bőrgyógyász foglalkozik a problémával. Ha magánorvoshoz vagy rákszűrésre szakosodott specialistához megyünk, akkor 10-30 ezer forint közti vizsgálati díjra lehet számítani; itt olvasható el, hogyan történik a vizsgálat. Orvoshoz akkor érdemes fordulni, ha megváltozik egy anyajegyünk, egyenetlenné válik a felülete, vérezni kezd, vagy ha a bőrünkön olyan pirosas, fénylő terület bukkan fel, amely eddig nem volt ott: bármelyik is a helyzet, mindenképp nézessük meg orvossal, mert a melanóma (amely nem azonos a bőrrákkal!) egyik tünete lehet.

A szájüregi rákokkal könnyebb a helyzet, mert egy fogorvosi vizit kiszúrja, ide ráadásul ingyen mehet az ember. A fogászati szűrés keretében "az arc és az állcsontok megtekintése, az ajkak, a szájüreg nyálkahártyájának és a nyelvnek a megtekintése, környéki nyirokcsomók és a nyálmirigyek megtapintása"  történik meg. Természetesen emellett a szakember ellenőrzi a fogak állapotát is, és ha szükséges, akkor javasol bizonyos kezelést. Az OEP által finanszírozott vizsgálatokról itt olvashat bővebben. 

A tüdőszűrés egyrészt nem fáj, másrészt gyorsan megvan, és még ingyenes is. Behívót viszont már ne várjon, ez 2014 január elsejétől megszűnt, 40 év felett viszont évente egyszer ingyen világíthattatja át a tüdejét, ráadásul beutaló sem kell hozzá. 40 év alatt kell hozzá indok, viszont ha munkaegészségügyi célból kell a vizsgálat, akkor 1700 forintot kell fizetni a szűrésért. Bizonyos foglalkozások esetén továbbra is kötelező a tüdőszűrés, de ilyenkor persze ingyenes. A TAJ-kártyával nem rendelkezőknek a vizsgálat 6000 forintba kerül. A pontos jogszabályról itt olvashat bővebben. 

A vastag- és végbélrákok korai diagnosztizálása vastagbéltükrözéssel lehetséges, ami nem hangzik ugyan túl jól, de még mindig kellemesebb, mint rákban elhalálozni. Ha a családban már előfordult ilyen daganat, akkor főleg érdemes extrán odafigyelni és elballagni az orvoshoz. Ha első fokú rokonnál 50 éves kor előtt diagnosztizáltak valamilyen bélrákot, akkor a rák kialakulása mínusz tíz évvel a javasolt kor előtt elkezdeni a szűrést. Ha tehát egy szülő 45 évesen lett vastagbélrákos, akkor a gyerekeknek már 35 éves kortól szűrésre kell(ene) menni. Nálunk 5 évente javasolt a szűrés, melynek menetéről itt tudhat meg többet. A tükrözés mellett a székletvizsgálat is egy lehetőség, ekkor a székletben lévő vért vizsgálják, mert ez utalhat daganatra. A vizsgálatokat orvosi beutalóval végzik el, de a csongrádiak például örülhetnek, mert náluk egy pilot-projektben 13000 szűrést végeznek el az 50-70 éves lakosság körében. Erre a háziorvosoknál kell regisztrálni. 

A méhnyakrák szűrés állandó téma, de hiába, még mindig sok az olyan nő, aki nem tartja kellőképp fontosnak, hogy elmenjen az orvoshoz, még akkor is, hogy ez a szűrés sem fájdalmas, ráadásul ingyenes is. Jó tudni, hogy évente 400 nő hal meg méhnyakrák miatt, miközben nagy részük megmenthető lenne. A vizsgálat annyiban kényelmetlen, hogy az ember hátára fordított teknősbékaként feszít a nőgyógyászati székben, de ez egy rutin nőgyógyászati vizsgálatról is elmondható, és az egész mintavétel pillanatok alatt megvan. A citológiai eredmény függvényében döntenek aztán a kezelésről. Érdemes tudni, hogy a rákot a HPV vírus bizonyos típusai okozhatják, melyek ellen létezik vakcina, sőt az idei tanévtől kérhető is a 7. osztályos lánygyermekek számára. A vizsgálatot és a szűrést elsősorban a nőgyógyászok végzik el, de egy 2013-ban indított programnak köszönhetően, most 32000 nőt a védőnők szűrnek le. A 25-65 év közötti nőket az ÁNTSZ értesíti, és főleg olyanok számíthatnak a meghívóra, akik 5000 fő alatti településen élnek. 

A mellrák szűrését a radiológus végzi (és nem a nőgyógyász, bár a lelkiismeretesebbje tapintásos vizsgálatot azért elvégez), a 45-65 éves korosztály 2 évente látogathatja meg az orvosát, mammográfiás vizsgálat céljából. Az egyáltalán nem csak nőket érintő megbetegedés - ami miatt Angelina Jolie is levetette a melleit - évente 2000 nő halálát okozza Magyarországon, holott már önvizsgálattal is figyelhető, és ehhez még ki sem kell mozdulni otthonról. 

Végre egy nem nőket érintő ráktípusról lesz szó, ez pedig a prosztatarák. Hagyományosan a PSA (prosztataspecifikus antigén) szintet vizsgálják, de az urológus által végzett rektális vizsgálat ad megfelelő támpontot az esetleg rákról. A vizsgálatot 2 évente ajánlott elvégezni 50 éves kor felett, de erre a társadalom biztosítás külön szűrést nem szervez. Itt olvashatja el, mi is történik a vizsgálat során. 

Ha még nem unja a szűréseket, itt olvashatja el, milyen szűrésekre javasolt még járni.

ráktípus vizsgálat igénybe vehető időköz
emlőrák mammográfia 45-65 év 2 évente
méhnyakrák citológia 25-65 év 3 évente
Gyomor-bélrendszeri széklet 50-70 év  ld. a cikkben
tüdőrák röntgen   40+   évente
szájüregi daganatok fizikális vizsgálat mindenkinek évente
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta