#ÉLETEM

Jógázni még annál is jobb, mint gondolná

2015. május 3., vasárnap 17:42

Nekünk újdonság volt, de állítólag létezik a jelenség, ami szerint a nők 20%-a (vagyis minden ötödik ember a jógacsoportjában!) különösen nagy örömet érezhet a gyakorlatok során. Igen, akkorát. A jógázástól elélvezés az angol nyelvterületen a yogasm elnevezést kapta, amit magyarra talán jógazmusként lehetne fordítani, és bármilyen borzasztóan is hangzik, a kutatások szerint ez egy ténylegesen létező dolog. És nemcsak a jógázás, de sima edzés közben is elérheti.

A jelenséggel a napokban több cikk is foglalkozott, a Daily Mail például arról ír, hogy nem feltétlen egyetlen konkrét póz, mint inkább egy összefüggő gyakorlatsor hatására jelentkezhet orgazmus. Ilyen feladatok lehetnek azok, ahol az alhasi, a medencefeneki és a mélyizmok is dolgoznak, de akár már a felülések is kiválthatják az érzést. Ha ez nem volna elég motiváció arra, hogy mozogni kezdjen, a kutatók szerint nemcsak az edzőtermen belül javul a szexuális élete a jógától. Egy kutatás során például 22 jógapózt tanítottak a résztvevőknek, amiket persze rendszeresen gyakorolniuk is kellett. 12 héttel később 75%-uk mondta azt, hogy a szexuális életük is jobb lett, mióta rendszeresen jógáznak. Raj Baker jógaoktató szerint ez azért is lehetséges, mert a mozgás során a hajlékonyság mellett a nők jobban oda tudnak figyelni a testükre, megtanulják a légzéstechnikát és az egyensúlyérzékük is javul. 

A Telegraph cikke ennél is tovább megy, ők konkrétan a kundalini jógát javasolják, nemcsak azért, mert Demi Moore is erre esküszik, hanem mert a beszámolók szerint volt, aki akkoraorgazmust élt át egy ilyen óra alatt, hogy elsírta magát (és ez még csak az első órája volt!!). Abban ez a cikk is egyetért a Daily Maillel, hogy nem feltétlen a pozíciókon múlik a dolog, szerintük azonban agyban dől el az egész. Ha azonban egyszer eljut arra a szintre (jó, ez azért akár hónapokba vagy évekbe is telhet), akkor az orgazmus egy egészen új fogalmát ismeri meg – legalábbis ezt mondják azok, akik mindezt rendszeresen gyakorolják. És persze nem volna New York New York, ha nem volnának máris olyan jógatermek, amelyek speciális, kifejezetten jógazmusra szakosodott órákat ígérnek. 

Ön érzett már hasonlót jógázás közben?

  • 37
    Minden alkalommal
  • 69
    Csak emiatt elmegyek jógázni
  • 260
    Nekem csak a hátam fáj közben

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta