Három vízparti tipp a hosszú hétvégére

Közeleg egy újabb hosszú hétvége! Nagyon bízunk benne, hogy szép lesz az idő, mert végre szeretnénk a háromnapos hétvégék klasszikusától, a wellnessztől elszakadni, és a medenceparton tespedésnél aktívabb elfoglaltságokat ajánlani. Megijedni azért nem kell, így is vízközelben maradunk, de végre a szabadban.

Belföld: Orfű

A Baranya megyében található Orfű az évről évre népszerűbb zenei fesztiváljáról, a Fishing on Orfűről vált ismertté. Pedig nem csak a fesztivál miatt nagy szám ez az idilli hely! Célozzák meg még a szezon kezdete előtt, így lesz alkalmuk kiélvezni a környék egyébként hihetetlenül nyugodt atmoszféráját.

Orfű látképe
Orfű látképeirenne56 / Indafotó

Orfű mindössze 32 négyzetkilométeres területén három, mesterségesen kialakított tavat is találunk, amelyekről valójában a mesterséges szó jutna eszünkbe utoljára. Az Orfűi, a Pécsi és a Herman Ottó tó közül nekünk az első a kedvencünk. Hatalmas fákkal szegélyezett, homokos, vadregényes partján kényelmesen el lehet bújni a könyvünkkel, a retró hangulatú büfében isteni és óriási a lángos. Több tanösvény is indul egyébként Orfűről, az egyik például a híres Abaligeti-cseppkőbarlanghoz és a Denevérmúzeumhoz vezet. A lovaskocsikázástól a kerékpártúrán át a sárkányhajózásig mindenféle aktív programot szerveznek az orfűiek, ráadásul a május elsejei hétvégén lesz az Orfűi Vízisport Évadnyitó és Tókerülő Modellvitorlás Verseny is.

Ha pedig elfáradtak a sok sportolásban és esetleg az eső is eleredne – valamint nem bírnak egy hosszú hétvégét termálfürdő nélkül elképzelni –, a szomszédos, magyarhertelendi fürdőt ajánljuk. Elképesztő kilátás nyílik a kinti, fedett medencékből, bent pedig többféle élménymedence és sóbarlang is van. Ha a sportolás, és a strandolás mellett még jut erejük egy kis városnézésre, Pécs mindössze 14 kilométerre fekszik innen, úgyhogy akár még ez is beleférhet a programba.

Nem volt elég a belföldi ötletekből? További tippeket ide kattintva olvashat.

Szabadság a gyerekeknek, szabadidő a szülőknek!

Vakációzzanak együtt a kicsikkel 05.31-06.11. között a Kolping Hotelben! 5 év alatti gyermekeknek most ingyenes, ráadásul az oviból még könnyű pár nap szabadságot kivenni! Foglaljanak minimum 4 éjszakát hétköznap vagy 5 éjszakát a hét bármely napjára és az akció mellett válasszanak ráadásként a szálloda tartalmas programjai közül is! (X)

Határeset: Fertő-tó

Aki egy csodálatosan idilli helyen egyszerre szeretne határon innen, és túl lenni, keresve sem talál jobb hétvégi célpontot a Fertő-tónál. A határ magyar, és osztrák oldalán egyaránt találunk remek látnivalókat. Ráadásul a kocsinak is búcsút mondhatunk ezen a hétvégén, hiszen a a Fertő-tó partján végig jelzett bicikliúton lehet tekerni. Fertődön a kastélyt és a megújuló, pompás rózsakertjét látogassák meg, Fertőszéplakon a tájházaknál álljanak meg, Hegykőn pedig csak a túra végén érdemes megállni.

IMG 3147
Photographer: Dp Iworld.hu / Páth Dániel

A takaros kis települést ugyanis híres gyógyvize miatt szokás felkeresni, így különösen jól eshet fáradt tagjainkat itt beáztatni. A termálfürdőben egyébként nem csak a gyógyulni vágyók, hanem az egész család találhat kikapcsolódási lehetőséget a különböző hőmérsékletű kültéri és beltéri termál- és élménymedencékben. A jó időben bízva nagy május elsejei banzájjal készülnek itt is. A Széchenyi Ödön parkban állítják fel a Fertő-táj legnagyobb májusfáját, köré pedig hatalmas pikniket szerveznek, koncertekkel, gyerekprogramokkal, sör- és borkóstolóval, kézműves foglalkozásokkal és lovaskocsizással. A határ túloldalán többek között a teljes gőzzel üzemelő Familypark, vagy éppen nagy kedvencünk, a barátudvari (Möchhof) skanzen várja a látogatókat.

Akinek a természetjárás mellett kisebb-nagyobb városok meglátogatására is igénye van, a tó partján a mesebeli Rusztot ajánljuk, kicsit odébb pedig a kastélyáról nevezetes Kismartont (Eisenstadt) és persze a magyar oldalon Sopron sincs messze.

Külföld: Ciprus

Aki egyértelműen külföldben gondolkodik, annak a fapadossal is könnyen elérhető Ciprust ajánljuk. Itt ugyanis már május elején is elég meleg a tengervíz a fürdéshez, növényzet pedig még gyönyörű zöld, azaz nem kezd el kiszáradni a nyár előrehaladtával egyre tikkasztóbb hőségben. A kiránduláshoz is jó a klíma, ellentétben a júliussal, amikor a frissítőnk szánkhoz emelésénél vagy a naptejünk kupakjának lecsavarásánál nagyobb erőfeszítések nem ajánlatosak errefelé.

126892799
Juergen Richter / Europress / Getty

A hosszú hétvégi kiruccanásra alkalmas lehet például a hangulatos Páfosz, melynek világörökségi védelem alatt álló régészeti parkjába mindenképp érdemes ellátogatni, és megnézni a csodálatosan épen maradt, színes római kori mozaikokat. De ezen kívül van még a környéken középkori erőd, egy szuper állatkert egyedülálló madárgyűjteménnyel, Aphrodité-szikla, és szamárfarm is, ahol azt ígérik, egy ott töltött nap végére annyira megszeretjük a szamarakat, hogy nem meglepő, ha a farmon akarunk majd aludni.

Különösebb fesztiválra vagy tematikus rendezvényre nem nagyon kell ebben az időpontban számítani, Cipruson az élet eleve egy egész éves majális. Élvezzék a finom ételeket, a tengerpartot és a különleges látnivalókat inkább!

További külföldi tippjeinkért pedig ide kattintson!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra