Mellrákot okozhat az éjszakai evés

Azon kívül, hogy a lefekvés előtti nassolás az agyának is árt, még a mellrák kialakulását is segíti – állítják amerikai kutatók. A vizsgálatban több mint kétezer nő bevonásával arra jutottak, a vércukorszint is felelős lehet a betegség kialakulásában – számolt be róla a Daily Mail.

A vizsgálatból kiderült, hogy minél több időt hagyunk az utolsó evésünk és a reggeli között, annál inkább csökkenthető a mellrák kialakulásának kockázata. Mi a magyarázat? Azoknak, akik nem ettek éjszaka, nemcsak a napi kalóriabevitelük volt alacsonyabb, de a vércukorszintjük is, ami pedig az említett rizikófaktort csökkenti.

A diéta könnyen betartható, de az eredményeket érdemes fenntartással kezelni

A San Diego-i orvosi iskolában tanító Catherine Marinac, a tanulmány szerzője elmondta, hogy a nőket a vacsora utáni nassolás elkerülésére figyelmeztető üzenet egyszerű, viszont annál jelentősebb hatása is lehet. "Ez mindössze egy apró változtatás az étrendben, amit szerintünk a legtöbb nő be tud tartani. Ráadásul úgy van hatással az egészségünkre, hogy közben nem kell kalóriák és tápanyagok számításával bajlódnunk" – mondta Marinac.

A tudósok az eredményeket pár napja Philadelphiában, az AACR (American Association for Cancer Research) éves ülésén mutatták be – ezekből kiderült az is, hogy az adatokhoz 2 212 nőt vizsgáltak meg. A Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention kiadványban megjelentek rávilágítanak arra is, hogy minden három óra, amivel növeljük a két említett étkezés között eltelt időt, 4 százalékkal csökkenti a vér glükózszintjét – attól függetlenül, hogy egyébként mennyit ettek az alanyok máskor. Nem meglepő tehát, hogy szakértők egyre nagyobb csoportja véli úgy, hogy a vércukor szinten tartása csökkentheti a hormonális okokból kialakuló rákok – például a mellrák – kockázatát is. Ez azért van, mert a glükóz "üzemanyagot" biztosít a rákos sejteknek. Ráadásul az inzulin (az a hormont, amit a vérbe kerülve csökkenti a glükóztúltengést) is szerepet játszik a betegség kialakulásában.

Tom Stansfeld, a Cancer Research UK munkatársa elmondta, hogy bár a diéták valóban hatással vannak a rák kialakulásának kockázatára, túl sok következtetést egyelőre még nem szabad levonni ebből a tanulmányból, mivel csak a vér glükózszintjét nézte és az sem mutatott egyértelmű kapcsolatot a rákkal.

Önvizsgálat

Ha már 5 percet szánt, hogy elolvassa ezt a posztunkat, szánjon egyet arra is, hogy ellenőrzi magát! Ha nem tudja, hogyan csinálja. a lenti videó segíthet ebben.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek