Ne dőljön be a kamu közvetítőknek, ha külföldi munkát vagy szállást keres

Arról már írtunk, hogy online vásárláskor mire érdemes figyelnie, ha nem akar pórul járni, és arról is, hogy vannak webshopok, amelyek csak becsapják a vevőiket. Most, hogy a magyarok egyre nagyobb része tervezi a tartós külföldi munkavállalást, ráadásul itt a szezonális külföldi munkák ideje is, megint egyre több rémtörténetet lehet olvasni internetes fórumokon munkaközvetítő irodák áldozataitól. Akármilyen legálisnak tűnik egy weboldal, még megfelelő nyelvtudás mellett is belefuthatunk csaló ügynökségekbe vagy valótlan (sz)álláslehetőségbe. Összeszedtük azokat a gyanús jeleket, amielyekkel eredményesen szűrheti ki az ígéretes munkát vagy lakhatást kínáló ajánlatok közül a túlságosan is szépeket.

Ne fizessen előre!

„Magyarországon a munkaközvetítők nem kérhetnek közvetítési, regisztrációs vagy egyéb díjat az álláskeresőktől. Ezek a cégek minden esetben a velük szerződésben álló munkaadóktól kapják jutalékukat a kiközvetített munkavállalók után. Aki bármilyen címszóval is előre pénzt kér, törvényellenesen cselekszik” - magyarázta a Díványnak Vadon Balázs, a Job-Center Személyzeti Tanácsadó Iroda munkatársa. „Ennek ellenére sok olyan csaló van jelen a munkaerőpiacon, akik külföldi munkát ígérve egy csomagot küldenek, amit a jelentkezők a postán vehetnek át az előre ismertetett összeg kifizetése után. Addig, amíg ez nem történik meg, a cég nem hajlandó semmilyen konkrét információval szolgálni az álláslehetőségről. Majd amikor a csomag árát megtérítik, kiderül, hogy semmilyen munkalehetőség nincs a háttérben, a cég mindössze csak információt ad el, ami szerintük segítheti a munkavállalót a külföldi elhelyezkedésben. Ezek a tájékoztatók azonban szinte kivétel nélkül ingyenesen fellelhetők az interneten. Ezután a cég képviselője hirtelen eltűnik, nem veszi fel többé a telefont vagy nem válaszol az e-mailekre” – mondja a szakértő.

shutterstock 179051354

Hiányos cégadatok

Egyértelműen gyanút keltő az is, ha egy cég nem rendelkezik saját irodai háttérrel. Ha sehol nem találjuk a címét és a képviselője sem hajlandó ezt elárulni, valószínűleg csalókkal van dolgunk. "A „közvetítők” általában semleges helyen, kávézóban, étteremben, de leginkább a munkavállaló lakcímén hajlandóak találkozni, szerződést kötni és az anyagiakat lerendezni. Sok esetben ezek a cégek székhelyszolgáltatást nyújtó vállalkozások címén vannak bejelentve és a helyszínen általában csak egy postafiók található" – mondja Vadon Balázs. Magyarországon munkaerő-közvetítéssel és toborzással egyébként csak olyan cégek foglalkozhatnak, amelyek rendelkeznek a Munkaügyi Minisztérium (közvetlenül valamely munkaügyi központ által kiadott) erre vonatkozó engedélyével. Ennek kiadásának feltétele, hogy a cég alkalmazottai vagy ügyvezetője rendelkezzen a megfelelő felsőfokú munkaerőpiaci ügyintézői képesítéssel és szakmai gyakorlattal. "A törvényes keretek közt működő vállalatok számára kötelezően fel kell tüntetni tájékoztatóikon és honlapjukon a Munkaügyi Minisztérium engedélyének számát is. A külföldön regisztrált munkaerő-közvetítő irodákra az adott ország törvényei hatályosak és sok esetben nehéz kideríteni, hogy egy iroda legálisan működik-e vagy sem. Ezért nagyon fontos, hogy minél több naprakész információt összegyűjtsünk mind a célország jogszabályairól, mind az adott munkaadóról és a meghirdetett álláslehetőségről, tegyünk fel kérdéseket fórumokon és közösségi oldalakon, kutassunk a Google segítségével. Aki például hajón dolgozna, az a CruiseShipJobs oldalán felüntetett feketelistán szereplő cégek hirdetéseit felejtse el" – javasolja a szakértő. Ha szeretné elkerülni a bajt, felkereshet egy hazai vagy célországbeli EURES-tanácsadót is, aki megbízható információt nyújt a kérdéses munka- vagy szállásadóról.

Ha túl szép, hogy igaz legyen

Az a szomorú az egészben, hogy legtöbbször pont azok az emberek dőlnek be ezeknek a kamu hirdetőknek, akik már végső elkeseredésükben szinte bárkiben megbíznak azért, hogy minél hamarabb álláshoz jussanak. "Ma már rengeteg munkaerőt keresnek előképzettség és szaktudás nélkül, ám sokan azzal csalogatnak nagy tömegeket, hogy a nyelvtudás nem feltétel, a fizetés mégis jóval több a minimálbérnél (pl. ha Angliában a betanított munka után 6-8 fontnál magasabb órabért ígérnek) - állítja Tanay Marcell, az EUwork Kft. ügyvezetője. "A nyelvtudás hiánya ráadásul egy olyan kiszolgáltatott helyzetet eredményez, hogy még ha valós is az álláslehetőség, akkor is visszaélhetnek a munkavállalók bizalmával, így például nem jelentik be őket, nem fizetik ki nekik a túlórákat, a munkáltató spórol a munkavédelmi előírások betartásán, vagy egyszerűen csak alacsonyabb bért fizet, mint amennyi az állásajánlatban szerepelt" - fűzi hozzá a szakértő.

shutterstock 223155751

A valótlan szállásközvetítők esetében a leggyakoribb átverés az, hogy a szállás mellé munkát is ígérnek, de kint kiderül, hogy konkrét állás helyett csak valamilyen segítséget vagy támpontot kapnak a jelentkezők az önálló álláskereséshez. Más szállásadók pedig látszólag jó áron kínálnak ideiglenes otthont, elköltözéskor viszont valamilyen mondvacsinált indokra hivatkozva nem hajlandóak a kauciót visszafizetni a bérlőnek. Sőt ami még rosszabb: az előre fizető lakó érkezéskor azzal szembesül, hogy nincs is semmilyen albérlet, a főbérlő meg egyszerűen csak meglépett a pénzével. Így járt nemrég két egyetemi hallgató, Eszter és Zita is:

Tavaly decemberben adódott az a lehetőség, hogy egy szakmai gyakorlati ösztöndíj keretében két hónapot tölthetünk egy brüsszeli fordítóirodában. A munka adott volt, de a szállást magunknak kellett intézni. A craigslist.org oldalon találtunk egy kiadó albérletet, ami megfizethetőnek tűnt (egy hónapra 500 eurót kért a tulaj rezsi költségekkel együtt), ezért e-mailben felvettük a kapcsolatot a hirdetővel - mesélte a Díványnak Eszter. A kiadó elmondása szerint Londonba költözött, ezért áll üresen a lakása Brüsszelben és hogy hivatalos úton történjen a kifizetés, a Lingwell Property ingatlanügynökséget ajánlotta közvetítőként. Mivel egy kenti székhelyű, bejegyzett cégről van szó, fel sem merült bennünk a gyanú, hogy átverhetnek minket. Miután viszont átutaltuk a kéthavi szállásdíjat és januárban megérkeztünk Brüsszelbe, a megígért lakáskulcsokkal nem jelentkezett senki, a megadott címen lévő épületbe nem tudtunk bejutni és a tulajdonost, illetve az ingatlanirodát ezután már se telefonon, se e-mailben nem értük el. Néhány nap alatt ugyan találtunk magunknak albérletet - és most már tudjuk, hogy 500 euróért Brüsszelben lehetetlen lakást bérelni -, de a pénzünket valószínűleg soha nem kapjuk vissza - fűzi hozzá Eszter. Felvettük a kapcsolatot a brit Action Fraud nevű társasággal, akik a visszaélésekkel foglalkoznak, de mivel nem vagyunk brit állampolgárok, nem igazán akartak szóba állni velünk és egyébként csak annyit tudnak tenni, hogy ha egy gyanús cégről elegendő bejelentés érkezik hozzájuk, akkor annak nevét megjelentetik a feketelistájukon. Ezután az Action Fraud weboldalán a kamu ingatlanközvetítő oldalak listáján megtaláltuk a Lingwell Property Co.Limited céget is. Sajnos túl későn...

Hazai állásportálok

"Mi minden esetben utánajárunk a minket megkereső hirdetőknek, amit csak lehet, kiderítünk róluk és az általuk felkínált álláslehetőségekről is. Ha bármilyen gyanú felmerülne, hogy a munkaadó nem korrekt, nem szerződünk le a céggel" - mondja Vadon Balázs. "Sok esetben azonban a gyanús vállalatok olyan oldalakon kapnak helyet, ahol bárki ingyenesen hirdethet. Nem minden online felület moderálja a hirdetéseket, ezért sokszor kerül ki csaló cégek állásajánlata is a portálokra. Éppen ezért érdemes inkább az ismertebb, nagyobb nevű weboldalakon böngésznie a munkakeresőknek. A jofogas.hu oldalon is rengeteg álláshirdetés található, amikért nem kell fizetni, azonban nekik elég jó moderátoraik vannak, akik nagy eséllyel szűrik ki a csalókat, de természetesen felelősséget ők sem vállalhatnak minden egyes hirdetés valódiságáért" - figyelmeztet a szakértő. 

Ha éppen külföldi munkalehetőségekre vadászik és biztosra akar menni, érdemes ellátogatnia április 25-én a Nemzetközi Állásbörzére, ahol különböző országok munkaadói és munkaközvetítői személyesen toboroznak egészségügyi, vendéglátó-ipari és több más területre is szakembereket, illetve betanított munkásokat Magyarországról. A börzén a szakértők interaktív nyelvórák és ingyenes nyelvi szintfelmérés mellett az önéletrajzírás rejtelmeibe is beavatják az érdeklődőket.

Ha pedig ön - vagy egy ismerőse - is került már hasonlóan kellemetlen helyzetbe, írja meg nekünk tapasztalatait a divany@mail.index.hu címre a csaló cég adataival együtt, hogy a (sz)álláskereső olvasóink bővíthessék feketelistájukat.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra