Minimum 150 perc edzésre van szükséged hetente

Eddig úgy tudtuk, hogy a sportolást nem érdemes túltolni, azzal ugyanis az egészségünket kockáztatjuk. Az eddigi tudományos elképzelés szerint az optimális mozgásmennyiség a heti 75 perc kemény vagy 150 perc mérsékelt mozgás volt, ami elégnek tűnt ahhoz, hogy megússzuk a betegségeket. Abban azonban nem volt egyetértés, hogy ha ennél többet edzünk, az milyen előnyökkel jár, illetve hol van a teherbírásunk felső határa, honnan kezdve káros az edzés. Most már tudjuk.

A JAMA Internal Medicine nevű szaklapban megjelent tanulmányban harvardi kutatók 661 ezer felnőtt edzési szokásait vizsgálták 14 éven át – írja a Daily Mail. Kiderült, hogy azok, akik egyáltalán nem edzettek, nagyobb valószínűséggel haltak meg korábban társaiknál. Hozzájuk képest a keveset edzők 20, a 150 percet edzők 31, a heti 450 percet sétálók 39 százalékkal csökkentették a korai halál esélyét. 

A vizsgálatból úgy tűnik, hogy ha valaki a minimum heti 150 perces edzésmennyiségnél jóval többet edz, az nem növeli arányosan az életben maradási esélyeit. Viszont nem is rontja. A lényeg tehát, hogy minimum 150 percet azért mindenképp érdemes mozogni egy héten, ha pedig ennél többet edzenél, hát tedd nyugodtan. Edzeni amúgy is jó móka! 

 

Hozzászólnál? Facebook-oldalunkon megteheted!

Kövess minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek