Kiderül a gépelésünkből, ha fáradtak vagyunk

Ha irodában dolgozik, vagy csak simán szeret számítógépezni, akkor minden bizonnyal napjának jelentős részét tölti a billentyűk püfölésével. A Massachussets-i Műszaki Egyetem (MIT) kutatói most azt állítják, a gépelésünkből következtetni lehet arra, hogy agyunk mennyire fáradt – olvasható a Scientific American oldalán.

A kutatásban 14 önkéntes vett részt (nők és férfiak fele-fele arányban), nekik egy Wikipédia szócikket kellett begépelniük úgy, hogy teljesen éberek. Aztán lefekvés után 70-80 perccel – tehát a mélyalvási fázisból – felébresztették őket, majd még úgy, álmosan be kellett gépelniük egy másik cikket is. A kutatók által fejlesztett program pedig mérte, hogy mennyi ideig tartanak lenyomva egy billentyűt, hogy milyen gyorsan gépelnek, de azt nem vette figyelembe, hogy milyen szöveg visznek be az önkéntesek.

481205493
Michael Lofenfeld Photgraphy / Europress / Getty

Fáradt állapotban sokkal nagyobb eltérés volt abban, hogy mennyi ideig nyomnak le egy billentyűt. És igen, mindezt hasznos tudni, a kutatók szerint ugyanis a program egy jövőbeni, továbbfejlesztett verziója akár a Parkinson-kór felismerésében is szerepet játszhat majd. Persze az olyan munkahelyeken is hasznos lehet, ahol éjszaki műszakban is dolgoznak, így könnyebben meg lehet majd mondani, hogy az éjszakázó munkatársak közül ki az, aki túl fáradt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra