Van olyan képessége, amiben éppen most a legmenőbb

A focisták állítólag 27 évesen nyújtják a legjobb teljesítményt, a golfozók 5 évvel később, a maratonfutók pedig jellemzően a 40-es éveikben. De vajon miért? Leegyszerűsítve: azért, mert az egyes sportágakhoz szükséges képességeink maximumát más és más életkorban érjük el. Egy friss elemzés szerint ezen képességek közé tartozik a rövidtávú memória, az érzelmi feldolgozó-képességünk is és a szókincsünk is – írja a bps.org. Az régóta ismert, hogy a szókincs körülbelül a középkor eléréséig fejleszthető – na de akkor is a legnagyobb?

Így kutatták

Joshua Hartshorne és Laure Germine két népszerű oldalt, a gameswithwords.orgot és a testmybrain.orgot hívta segítségül: végül több mint 48 ezer résztvevővel sikerült intelligencia és memória teszteket felvenniük. 

151047939
Bsip / Europress / Getty

A teljesítmény kor szerinti elemzésénél a kutatók arra jöttek rá, hogy egy másik ember érzelmeinek azonosításában a 40 és 60 év közöttiek teljesítenek a legjobban; a szókincsünk a hatodik x végén a legnagyobb; a szimbólumok kódolásában pedig 18 évesen vagyunk a leginkább profik. „Minden életkorban bizonyos dolgokban jobbá válunk, másban pedig gyengülünk. Nagy valószínűséggel nincs egyetlen olyan időszak sem az életünkben, amikor a legtöbb dologban a csúcson vagyunk" – nyilatkozta Hartshorne.

Érdekes lehet még az is, hogy egyezés mutatkozott a most online, illetve a 20 évvel ezelőtt papír alapú tesztekből kinyert értékekben ami igazolja a kognitív képességekre vonatkozó online mintavételek hitelességét. Az eredményekben egyetlen kivétel volt csak: a mostani kutatás 15 évvel későbbre tette a szókincs csúcsosodását, mint a két évtizeddel ezelőtt mért. Ezért Hartshorne és Germine az 1970-es évektől 2012-ig megvizsgálta az Egyesült Államokban írt papír alapú teszteket és arra jöttek rá, hogy ez fokozatosan tolódott ki. Részben a Flynn-effektussal magyarázzák (vagyis azzal a jelenséggel, hogy az évek során az emberek egyre jobban teljesítenek az IQ-teszteken), másrészt pedig azzal, hogy mostanában az idősebb emberek is sokkal több ingernek, hatásnak vannak kitéve.

De ami nekünk ebből az egészből számít az az, hogy a képességeink teljesen más ütemben fejlődnek, így bármilyen életkorban is vagyunk, lesz olyan terület, amiben magunkhoz képest éppen akkor vagyunk a legmenőbbek.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek