9 jó szokás, amivel munka közben is egészséges maradhat

Ha nem akar betegszabira menni, ha nem akarja tönkretenni a fogyókúráját, vagy egyszerűen csak szeretné hatékonyan végezni a munkáját, akkor fogadja meg a Huffington Post tanácsait. Részletek a hajtás után!

1. Takarítsa az asztalát!

Mi is többször írtunk már arról, hogy valójában milyen mocskosak is a használati és berendezési tárgyaink, mondjuk a telefonok, a billentyűzetek vagy akár az asztalok. Ezért jó, ha van a fiókban fertőtlenítős törlőkendő vagy -spray, amivel néha áttörölheti ezeket a felületeket. És mivel rend a lelke mindennek, a nap végén szánjon öt percet arra is, hogy eltakarítsa a kreatív káoszt az asztaláról.

shutterstock 215226196

2. Mosson kezet és legyen kézfertőtlenítő a fiókjában!

Persze az sem árt, ha mindig kezet mos evés előtt, a vécé használata után, vagy ha köhögött, tüsszentett. Ha lusta, és nem akar állandóan a mosdóba vagy a konyhába mászkálni, akkor tartson a fiókjában kézfertőtlenítőt, amit pár száz forintért bármelyik drogériában beszerezhet. Igen, az antibakteriális szappanok túlzásba vitele is tud káros lenni, ezért nincs is rá szükség, hogy az otthonában használja őket. A munkahelyén azonban, ahol idegenekkel tartózkodik közös térben (és sokszor közös mosdóban), nem túlzás, ha ezekhez folyamodik.

3. Igyon több vizet!

Ha nem iszik elég vizet, nem tud megfelelően koncentrálni a munkájára sem. Persze eltérő, hogy ki mennyit tud inni, és van, akinek folyton emlékeztetnie kell magát a folyadékpótlásra. Sok módszer van erre, léteznek például telefonos alkalmazások, amelyek figyelmeztetnek, ha itt az ideje inni, de talán az a legegyszerűbb, ha odakészít maga mellé egy palack ásványvizet.

4. Kerülje a beteg munkatársakat!

A kutatók szerint elég két óra ahhoz, hogy egy vírus elterjedjen egy irodaházban, szállodában vagy akár egy egészségügyi intézményben. „Az eredmények azt mutatják, hogy a vírusok gyorsan szaporodnak az ilyen helyeken, de nagyon egyszerű módszerrel hatékonyan fel lehet venni a harcot ellenük. A kvaterner ammóniavegyületet tartalmazó fertőtlenítőkendők hatásosak az influenza- és a norovírusokkal szemben" – nyilatkozta dr. Charles Gebra, aki hozzátette, ha emellett még módszeresen mossuk is a kezünket, 80-99 százalékkal csökkenteni lehet a kórokozók terjedését. És persze fontos, hogy mindenki, aki betegnek érzi magát, maradjon otthon. Jó esetben a főnökség is belátó, hiszen nem akarhatják, hogy szépen sorban mindenki kidőljön.

shutterstock 89681410

5. Egyen könnyű, egészséges, de tápláló ételeket!

Az egészséges életmód tudatosságot igényel, ezért érdemes még a hétvégén megtervezni, hogy mit fog enni a következő héten. Persze nem kell feltétlenül főznie magára, sok helyről lehet már egészséges ételeket rendelni, mi is több szállítót kipróbáltunk már. A biztonság kedvéért azért vigyen magával friss gyümölcsöt és zöldséget is, ha az étkezések között megéhezne.

6. A túl laktató ebéd helyett inkább nassoljon!

A munkahelyi nassolás nem feltétlenül rossz dolog, csak ugye nem mindegy, hogy mit is rágcsál az asztalnál ülve.”A nassolás során csokival, kólával rengeteg kalóriát juttatunk a szervezetbe, azonban ezek értékes tápanyagokat nem tartalmaznak. Mindez minőségi éhezéshez vezet hosszú távon” – figyelmeztetett Hartmann Gabriella dietetikus. Mivel az ételautomaták általában nem éppen az egészséges nassolni valókkal van feltöltve, ezért érdemes otthon feltankolni a megfelelőkből. És ha el akarja kerülni az ebéd utáni kajakómát, akkor ne egyen túl nehezet ebédre, ha pedigkét-három óránként eszik valamit, akkor nem is fog kívánni semmit, ami megülheti a gyomrát.

7. Tartson szüneteket, menjen le a friss levegőre!

Szakértők szerint a délutáni szieszta növeli a hatékonyságot, de lássuk be, a munkaadók többsége nem támogatja a délutáni szunyókálást. Persze van más megoldás is, néha menjen ki a friss levegőre, és sétálja körbe a házat, vagy keressen egy nyugodt sarkot, ahol pár percre maga lehet, és akár meditálhat is.

shutterstock 210153661

8. Ne vigye túlzásba a koffeint!

Kávé nélkül nehéz lenne túlélni a napot, és nem is kell teljesen kiiktatni az életéből, csak nem szabad túlzásokba esni. Reggel mindenképpen igyon egy csészével, de ha lehet, akkor minél kevesebb tejszínnel és cukorral, így a kalóriákkal sem lesz baj. Persze ha lesz egy hosszú értekezlet, oda még vihet be egy csészével, így könnyebb lesz átvészelni a maratoni meetinget, de délután 4-5 után már ne fogyasszon koffeint.

9. Tanulja meg kezelni a stresszt!

Ugyan nemrég készült olyan felmérés, ami szerint a sok munkahelyi stressz motiválja a magyar dolgozókat, azért nem árt felvértezni magunkat ellene, mert az egészségünk is rámehet. "Az egzisztenciális szorongás felülírja az egészségért való aggódást. Az embereket nem érdekli, hogy mi is van velük, csak az a fontos, hogy legyen munkájuk” – nyilatkozta korábban a Díványnak Kiszeljov Andrej pszichológus. Ide kattintva elolvashatja, hogyan kezelheti a munkahelyi stresszt, de erre persze univerzális módszer nincs, mindenkinek magának kell megtalálnia, hogy mi működik.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra