#ÉLETEM

Így lesz feleannyi kalória a rizsben

2015. március 31., kedd 10:11

Tudósok szerint, ha a rizst kókuszolajjal főzzük meg és éjszakára (de legalább 12 órára) a hűtőbe tesszük, akkor 60%-kal csökkenthető a kalóriatartalma - írja a Dailymail. Hogyan? Ez a módszer a rizsben található rezisztens keményítő mértékét növeli – és mivel az emberi szervezet számára emészthetetlen összetevőről van szó, így se cukor, se zsír nem lesz belőle. Ugyanakkor a szakértők azt is elmondták, hogy veszélyes a rizst újramelegíteni, hiszen akár ételmérgezés is lehet a vége, továbbá arra is érdemes ügyelni elfogyasztás előtt, hogy az egész adag átmelegedett-e.

A Srí Lanka-i kutatók 38 féle, az országból származó rizst vizsgáltak. Az első kísérlet során egy teáskanálnyi kókuszolajat adtak a forrásban lévő vízhez, ahhoz 10 deka rizst, aztán vagy lassú tűzön párolták 40 percig, vagy 20-25 percig főzték. Ezután fél napra hűtőbe tették a végeredmény. "Ételalapú megoldást akartunk találni a fejlődő országok egyik leggyakoribb problémájára, az elhízásra" – mondta Sudhair James vezető kutató. "Végül arra jöttünk rá, hogy a rezisztens keményítő koncentrációjának növelése a megoldás" – tette hozzá.

494801953
Fotó: Europress / Getty

A titok egyébként annyi, hogy a főzés közben a kókuszolaj bejut a rizs keményítőszemcséibe, megváltoztatja a szerkezetüket, így emészthetetlenek lesznek. A 12 órás hűtés elengedhetetlen, a melegítés viszont nem befolyásolja a rezisztens keményítő szintjét. A kutatás eredményeit egyébként az Amerikai Kémiai Társaság 249. nemzeti találkozóján mutatták be. Érdekesség: 20 deka rizsben 240 kalória van.

Ételmérgezés a mikrózástól? Mi van?

Az igazat megvallva nem közvetlenül a mikrózás miatt alakulhat ki ételmérgezés: sokkal inkább függ attól, hogy milyen módon tárolták a rizst az újramelegítés előtt. A főtlen rizs Bacillus cereus spórákat tartalmazhat, ami egyébként a főzést is "túlélheti". Ha az elkészült ételt szobahőmérsékleten állni hagyjuk, a spórák baktériummá növekedhet, ami aztán sokszorozódik és olyan toxinokat termel, ami hányást vagy hasmenést okoz. Minél tovább tároljuk ilyen körülmények között a rizst, annál nagyobb az esélye annak, hogy betegséget okoz majd. 

Ezek után nyilván kíváncsi arra, hogy akkor hogyan is kéne elkészíteni és tárolni a rizst. Íme! Ideális esetben rögtön főzés után közvetlenül fogyassza el. Ha ez nem lehetséges, hűtse le a rizst minél előbb (optimálisan egy órán belül), majd tegye a hűtőbe, ahol ne tárolja egy napnál tovább. Amikor megmikrózza vagy más módon újramelegíti a rizst, ügyeljen arra, hogy az egész átmelegedett-e: sokszor a külső rész forró, a belső pedig jéghideg marad. Egynél többször soha ne melegítse újra az ételt!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta