#ÉLETEM

Ez történik a testével, ha nem fürdik

2015. március 31., kedd 16:39

Nemcsak fura és zavaró szagokkal jár, ha valaki egy-két hétig vagy akár hónapig nem fürdik (ehhez képest a német gyerekek igazán rendesek a heti hárommal): a Huffington Post videójában például három percen keresztül magyarázzák, milyen betegségek üthetik fel a szervezetünkben, ha ellenségként tekintünk a zuhanyrózsából áramló vízre és a szappanra, illetve tusfürdőre.

Persze, mindenkivel megesett már, hogy 1-2 napot kihagyott (helló, Sziget fesztivál), de a magyarokra általában jellemző, hogy azért igyekeznek tisztán tartani magukat – már, ami a mindennapos fürdést illeti. Tudta egyébként, hogy az izzadtság amúgy szagtalan és a baktériumoknak köszönhetően lesz végül büdös? Hasonló baktériumok okozzák a tisztálkodás hiányában miatt fellépő pattanásokat, a hányást és a hasmenést is. A követkemény egyébként nem túl meglepő, hiszen a mindennapi kosz, az elhalt hámsejtek, az olajak és a már említett izzadtság is mind-mind megtapad a bőrünkön.


Mi történik pontosan?

Kevesen tudják, de a tiszta bőrön akár ezer fajta baktérium található. Ezek javarészt ártalmatlanok, sőt: segítenek legyőzni a rosszakat is. Utóbbiakkal szemben egyébként a testünk is egész jól elbír, ha pedig mégse, akkor a zuhanyzás során szabadulunk meg tőlük. Tegyük fel, hogy leállunk a tisztálkodással. A nap során számos baktériumot gyűjtünk be – legyen szó a kilincsről, a gyerek pelenkájáról, a buszülésről, a vécédeszkáról vagy akár a telefonunkról. Ha egyáltalán nem tisztálkodunk (tehát kezet sem mosunk), a kórokozókat könnyen átvihetjük az arcunkra (beleértve a szemünket, az orrunkat és a szánkat is), így azok bejuthatnak a szánkba – ennek pedig könnyen hasmenés vagy rosszabb esetben influenza lehet a vége.

Amikor a mindennapi kosz, az elhalt hámsejtek, olajak és a már említett izzadtság megtapad a bőrünkön, akkor plakk képződik (dermatosis neglecta a betegség neve). Ilyenkor az alany újraélheti a pubertás kor egyik legkínosabb velejáróját, a bromhidrosist, ami kellemetlen, penetráns szaggal jár. Figyelem, azért túlzásba sem szabad vinni a zuhanyzást: a túl sok fürdés árt a bőrnek, hiszen lemossa róla a természetes olajokat és védőréteget, ezzel kis töréseket okoz, amelyeken keresztül a baktériumok sokkal könnyebben bejutnak a szervezetbe. A HuffPost által megkérdezett bőrgyógyász szerint a kritikus területeket (ágyék, hónalj és arc) érdemes naponta megmosni (ha rendszeresen edzünk vagy egészségügyben dolgozunk, akkor az egész testünket), egyébként heti három az egészséges dózis.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta