#ÉLETEM

Jön a még jobb, még egészségesebb csoki!!!

2015. március 29., vasárnap 16:09

A lényeg, hogy fontos és hasznos dolgokkal is foglalkozzon a tudomány, milyen szörnyű dolog például, hogy nem túl egészséges volta miatt mérsékelnünk kell gyerekeink mértéktelen csokoládéfogyasztását, nem? Na, ennek vethetnek véget most, hogy rájöttek a csokoládé lehet sokkal táplálóbb és még az eddigieknél is jóval finomabb, adta hírül a Huffington Post. 

Nem mintha eddig nem lettek volna tisztában a csokoládé jótékony hatásaival, vannak csokoládék, amik kifejezetten csökkentik a stroke kockázatát, hangulatjavító hatásúak, arról nem is beszélve, hogy serkentik az agyműködést, segítenek a koncentrálásban vagy éppen ébren tartanak, és a bennük található antioxidánsoknak köszönhetően fejleszthetik a memóriát is. 

110401441
Fotó: Francois Durand

A ghánai egyetem professzora, Emmanuel Ohene Afoakwa csapatával hozzáadott még egy lépést a csokoládékészítés folyamatához. A csokikészítés eredetileg nagyjából úgy néz ki, hogy a kakaóbabot addig pörkölik, amíg létre nem jön az ismerős csokoládéíz. Ebben a pörkölési folyamatban azonban a bab elég sokat veszít a szívnek oly fontos antioxidánsokból (és polifenolokból). 

Afoakwa és csapata a kakaóbabokat hüvelyükben raktározta az erjesztő és pörkölő folyamat megkezdéséig remélvén, hogy így valamivel többet tudnak megtartani az elpárolgó tápanyagokból. Hogy felmérjék a hüvelyben raktározásnak a hatását, a kutatók a 300 hüvelyes kakaóbabot négy különböző csoportra osztották. Az első csoport babjai a hagyományos pörkölési eljáráson mentek végig, azaz a babot kivették a hüvelyből, erjesztették néhány napig, kitették a napra száradni, aztán kezdték pörkölni. 

A három fennmaradt csoport hüvelyesen lett elraktározva, három, hét illetve tíz nappal a megszokott eljárás megkezdése előtt. Esetleg már önök is kikövetkeztették, hogy azok a babok, amiket tíz napig dédelgettek hüvelyükben, jóval többet megtartottak antioxidánsaikból a pörkölés végére, mint a többi bab. 

Ezután a kutatók csavartak még egyet az eljáráson, mivel rájöttek, hogy ha alacsonyabb hőmérsékleten pörkölik a babok, ám hosszabb ideig (45 percig 166 fokon), akkor sokkal hevesebb az antioxidáns- és polifenol-képződés, mint a hagyományos pörkölési eljárás esetén (azaz 10-20 percig pörkölik 120-130 fokon).

455580602
Fotó: Bloomberg

Természetesen azok a babszemek jártak a legjobban, amiket 10 napig tartottak burokban és lassan pörköltek, hiszen ezeknek lett a legmagasabb az antioxidáns- és polifenol tartalmuk. "A hozzáadott tárolási eljárás, valamint a megváltoztatott idő és hőmérséklet nemcsak megnövekedett antioxidánsokat, de sokkal kellemesebb ízt is eredményezett" – mondta Afoakwa. A kutatók úgy vélik, hogy az előzetes tárolási folyamat miatt lett jóval édesebb a csokoládé.

A hírre, ami talán túl szép, hogy igaz legyen, csak a napokban derült fény az American Chemical Society interpretálásában, a kutatást amúgy a belga kormány támogatta, a Vlir Team Cocoa Project keretein belül, és azért még van szükség további kutatásokra, de Afoakwa bizakodó. Azon azonban sajna ez az áttörés sem segít, hogy a csokoládé cukortartalmánál fogva hízlal olyan piszkosul...

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta