#ÉLETEM

Mindenhez nedves törlőkendőt használ? Ne tegye!

2015. március 28., szombat 17:14

Egyre többféle és -fajta nedves törlőkendőt kapni, vannak a babaitörlőkendők, sminklemosók, kézfertőtlenítő kendők és különböző felületek takarításához is megvannak a megfelelő termékek. Nem csoda, kényelmes megoldás, de a környezetünk és az egészségünk szempontjából mégsem a legjobb választás. A hajtás után kiderül, hogy miért!

Mert szennyezi a környezetet

A brit Marine Conservation Society (Tengervédelmi Társaság) kutatása szerint a nedves törlőkendők egyre nagyobb arányban lepik el a tengerpartokat, az önkéntesek kilométerenként átlagosan 35 koszos, használt kendőt találnak – írja a Daily Mail. Európa többi részén állítólag nem olyan rossz a helyzet, de az Egyesült Királyságban egy gyerek születésétől fogva 3 éves koráig 1500-2250 nedves törlőkendőt használnak el a szülők, és évente több mint 500 millió fontot költenek ilyen termékekre, és a piackutatók szerint minden évben 10 millió fonttal többet áldoznak a britek a popsitörlőre és társaikra.

shutterstock 81264064

Mert dugulást okoz

De a környezeti terhelésen kívül mégis mi baj van még velük? Például az, hogy eldugítják a csatornarendszert. Tavaly Nyugat-Londonban egy szennyvízcső pont miattuk dugult el, és a szomszédos házakban fel is tört a massza a mosdókagylókon és a vécéken keresztül. A munkások négy nap alatt tudták eltakarítani a nyomokat, de nem ez volt az első ilyen eset. A problémát az okozza, hogy nehezen bomlanak le, és a Thames Water szerint az sem megoldás, ha olyan törlőkendőket veszünk, amelyeket a gyártó szerint nyugodtan le lehet húzni a vécén. Persze a használt kendőket ki lehet dobni a kukába is, de ekkor a szeméttelepen okoznak galibát, hiszen rengeteg mindennel vannak átitatva, és az alkoholos vagy antibakteriális kendők gátolják a baktériumok és enzimek munkáját.

Mert árt az egészségnek

Többször is bebizonyították, hogy a nedves törlőkendőkben található kemikáliák allergiás bőrtüneteket okozhatnak, és az egyik főbűnös a metilizotiazolin nevű anyag. Két évvel ezelőtt az American Contact Dermatitis Society-nél, (Amerikai Kontakt Dermatitisz Társaságnál) az év allergénje volt. A British Association of Dermatologists (Brit Bőrgyógyászok Társasága) 2013-ban pedig felvetette, hogy a Cosmetics Europe kérje meg a tagjait, hogy egyetlen olyan termékben se használják, ami érintkezésbe kerülhet a bőrrel. De ezzel még nincs vége, a polihexametilén-biguanid állítólag szintén okozhat túlérzékenységet. Arról nem is beszélve, hogy a higiénia-hipotézis szerint az antibakteriális törlőkendők túlzott használata – és általában a túl tisztán tartott környezet – allergiához vezethet.

Veszélyes összetevők

Popsitörlőkendők: Egy korábbi cikkben szakértővel nézettük meg, hogy mi minden van a Magyarországon is kapható termékekben. A Daily Mail szerint az egyik legproblémásabb anyag a metilparabén.

Kéztörlők: A fertőtlenítő kendők benzetónium-kloridot tartalmazhatnak, és hatásukra elszaporodhatnak az antibiotikum rezisztens baktériumok a bőrön.

Sminklemosók: Ezekben is megtalálhatóak a kozmetikumokban használatos ciklopentasziloxánok. A kutatók szerint ezek hormonzavarhoz vezethetnek, és akár meddőséget is okozhatnak, a környezeti hatásokról nem is beszélve. 

Takarításhoz használt nedves törlőkendők: Olyan felületaktív anyagokat tartalmaznak, amelyek a természetes vizekbe kerülve károkat okozhatnak.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta