Kirándulótippek tavaszra: a legjobb helyektől a tökéletes felszerelésig

A nyüzsgő húsvéti fesztiválok helyett inkább az erdő nyugalmát választaná idén? Esetleg kirándulással szórakoztatná a tavaszi szünetben a gyerekeit? Túrázzon egyet a Mátrában, vagy ha inkább külföldre vágyik, tegyen egy próbát a mesebeli szépségű Szlovéniával. Abban is segítünk, hogyan érdemes bepakolni a hátizsákba egy tavaszi kirándulásra.

Hova?

Nagyon szeretjük a Mátrát, mert Budapestről autóval és tömegközlekedéssel egyaránt könnyen és gyorsan elérhető. A Mátra kapujában, Gyöngyösön tök jó látnivalók akadnak gazdag természettudományi múzeumtól a szépen felújított, hangulatos sétálóutcáig. A hegyen pedig jobbnál jobb kirándulóútvonalakból válogathatunk, kezdőtől a haladó szintig.

A szelíd Sár-hegyen, vagy a nemrégiben felújított Sástónál azokat sem fogja megerőltetni a séta, akik a téli hétvégéket edzés helyett a kanapén töltötték. Akik már jobban bírják a strapát, ellátogathatnak a Kékes vadregényes, északi oldalára egy szép körtúra során, melynek pontos leírását itt találják. Ha pedig egészen kicsi gyerekkel vágna neki a Mátrának, kolléganőnk tapasztalataiból ide kattintva okulhat – tavasszal szerencsére már az időjárás viszontagságaival nem kell megküzdeni.

Ha inkább külföldre menne, mi Szlovéniát javasoljuk, mert közel is van, csodaszép is, nem is olyan drága, mi magyarok mégsem ismerjük még eléggé. Aprócska szomszédunknak több pompás kirándulóhelye is van, de toronymagasan kiemelkedik egyediségével a Bledi-tó vidéke. Bledbe egy laza ötórás autózással el lehet jutni Budapestről, és bár tömegközlekedéssel is megtehetjük az utat, most mi is inkább az autót javasoljuk - lényegesen gyorsabb és egyszerűbb így a dolog. A festői tó partján luxushotelt éppúgy találunk, mint tiszta, modern, minden igényt kielégítő háromcsillagos szállót (a Hotel Astoriát meleg szívvel ajánljuk mindenkinek!), de akár fillérekből is megoldható a szállás.

Kényelmesebbek nagyjából másfél óra alatt körbesétálhatják a tavat, mely a közepén található kis templomos szigettel, a körülötte magasodó hófödte hegycsúcsokkal, és a sziklaoromra épült várral egészen egyedi látványt nyújt a séta minden percében. Nem igényel különösebb edzettséget a Vintgar-szurdok elérése sem, mely május és október között tart nyitva. Türkizkék vízen átívelő, fából ácsolt hidak miatt pedig maga a szurdok is nagyon könnyen bejárható, és hatalmas élmény.

A harmadik kihagyhatatlan látványosság pedig a Bohinji-tó az örök fotótémát biztosító hegyi zerge szoborral, a közeli hagyományos építészetű kis falvaival, valamint a fölötte magasodó Vogel síközponttal. A hegyre egy nagykabinos felvonóval juthatunk fel, mely egész évben üzemel. Odafent szédítő kilátás vár a tóra, a völgyre és a környező hegyekre. Ide egyrészt érdemes jó időben felmenni, másrészt megfelelő öltözékben nekivágni a kirándulásnak – tapasztalataink szerint májusban még simán lehet nagyobb mennyiségű hóval találkozni odafenn.

Milyen felszereléssel?

Ha már a felszereléseknél tartunk: fontos, hogy felkészülten vágjunk neki a legkisebb kirándulásnak is, így egy felhőszakadás nem fogja tönkretenni a napunkat. Tanácsos rétegesen öltözködni, és sose maradjon ki a felszerelésünkből egy vízálló dzseki vagy esőkabát – ragyogó napsütéses időben is csomagoljuk el, hiszen sosem lehet tudni! A vízhatlan, ugyanakkor jól szellőző anyagból készült lábszárvédők, kamáslik is jó szolgálatot tesznek, megóvnak attól, hogy cipőnk belülről nedves, saras, földes vagy akár havas legyen. A sapka még enyhébb időben is nagyon fontos, és a koratavaszi túrákon még kesztyűre is szükségünk lehet.

A megfelelő lábbeli pedig még a fentieknél is fontosabb: a nehezebb, sziklás terepen vezető túrákon jól tapadó gumitalpú bakancsot érdemes viselni, valamint fontos, hogy a cipő erősen tartsa a bokát, miközben kényelmes is. Semmiképpen ne induljunk hosszabb túrára vadiúj cipőben, mert csúnyán feltörheti a lábunkat. Kényelmes hátizsákkal is érdemes készülnünk. Válasszunk olyan hátizsákot, amely a csípőnél vagy a mellkasnál rögzíthető a test körül, hiszen így eloszlik a súly a hátunkon.

Mi legyen a hátizsákban?

Az alábbi lista összeállításában a szabadidejében teljesítménytúrák szervezésével is foglalkozó Keresztesi Koppány (hivatalosan a Gyöngyösi Tourinform túravezetője, és a mátraszentistváni Sípark síoktatója) illetve Szatmári Zoltán, a Turista Magazin főszerkesztője volt segítségünkre.
  • Kulacs feltöltve: kábé fél liter víz elég, pláne, ha a túra során forrásokat vagy településeket is útba ejtünk.
  • Térkép/GPS (tartalék akkukkal): banálisan hangzik, de tanuljuk meg a használatát, akár papír alapú térképpel, akár kütyüvel indulunk útnak.
  • Pénz
  • Telefon
  • Energia-utánpótlás: mindig legyen nálunk valami ennivaló, de ha tudjuk, hogy útba esnek települések, boltok, vendéglők, kevesebb is elég.
  • Zseblámpa, fejlámpa (éjszakai, vagy éjszakába nyúló túrákhoz) A szakadék szélén, egy éjszakába csúszott túrán, lemerülés szélén álló okostelefonok képernyőjével világítani, nem igazán szívderítő.
  • Kutyariasztó spray is jól jöhet. Lovardáknál, tanyákon gyakran vannak vad, szabadon rohangászó ebek.
  • Magashegyen a hegyimentők elérhetősége is mindig legyen nálunk.
  • Travelo tipp: Ha gyerekekkel túrázunk, egy kis műanyag dobozt is érdemes magunkkal vinni, hogy az út közben talált kincseket – madártoll, termés, kavicsok – meg tudjuk őrizni.

Szakértőink a fenti listánál jóval több tippet adtak kezdő túrázóknak. Ha ön is szívesen belevágna a természetjárásba, de nem tudja hogyan, olvassa a Travelót, hamarosan minden részletre kiterjedő cikkel jelentkezünk a témában!

Hogyan viselkedjünk?

Aki nem gyakorlott túrázó, elsőre meglepő lehet, miért köszöngetnek egymásnak vadidegenek az erdei ösvényeken. Egyébként azért, mert így illik: azoknak kell először köszönni, akik lefelé tartanak a hegyről. Egy elmélet szerint a turistautakon egymás üdvözlése abból a szokásból ered, hogy egymásra figyelve megállapítsuk, hogy a szemben jövővel minden rendben van-e. A köszönésnél kiderül, segítségünkre szorul-e esetleg. Más elméletek szerint a köszönéssel valójában jó szerencsét kívánunk a szembejövőnek. További tippek ezzel kapcsolatban itt.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra