#ÉLETEM

Hasból fogyna? Majd a gének eldöntik!

2015. március 24., kedd 11:51

Ismerős a helyzet, amikor tavasszal előveszi a tavalyi nadrágjait, felpróbálja őket, de azon nyomban le is tépi magáról, ugyanis szépen kidomborítják a csípőtájéki felesleget? Az oldalt és elöl kibuggyanó zsírpárnák angol elnevezése nagyon találó: muffin top, ami a jellegzetes formájú süteményekkel illusztrálja ezt a jelenséget. Az észak-karolinai Duke Egyetem kutatói most rájöttek, hogy a DNS felel azért, ha valaki kitartó edzés és diéta ellenére sem tud megszabadulni a hasi zsírpárnáktól. Hogy mindezért mi felelős? A Plexin-D1 gén - ez dönti el ugyanis, hogy alma vagy körte formában hízik, mivel ez szabályozza, hogy a zsír ne a combokra és a fenékre, hanem a hastájékra rakódjon le.

A felfedezés nem egyszerűen szépészeti szempontból érdekes, komoly egészségügyi jelentősége van: az alma alkatúak, tehát a hasra hízók ugyanis veszélyeztetettebbek, mint a derékban átlagos méretű, inkább fenékben és combban vastagodó, azaz körte alkatú nőtársaik. Mégpedig azért, mert a hasi zsír nem egyszerűen a bőr alá gyűlik, mint a körte típusoknál, hanem a belső szervek köré rakódik le, és hormonokat, valamint egyéb vegyületeket termel, amelyek rossz hatással vannak a vérnyomásra, koleszterinre és a vércukorszintre. Ennek következtében növelik az egészségügyi kockázatokat: nagyobb valószínűséggel alakulhat ki szív- és cukorbetegség, illetve szélütés.

141598991
Fotó: Tina Stallard / Europress / Getty

A kutatás egyébként elég érdekesen zajlott: a tudósok zebrahalakat vizsgáltak. Mégpedig azért, mert ezeknek a kisméretű trópusi halaknak áttetsző a testük, így könnyebben nyomon követhetőek a belső folyamatok. Olyan festéket használtak, amelytől a zsír fluoreszkálóvá vált és megfigyelték, hogy a Plexin-D1 génnel nem rendelkező példányok kevesebbet tároltak el belőlük "hastájékon", mint azok, amelyek szervezetében megtalálható volt a gén. Előbbiek szervezete egyébként a cukrot is könnyebben dolgozta fel – olvasható a kísérlet eredményeit összegző tanulmányban a Proceedings of the National Academy of Sciences kiadványában.

Mi tanulság?

Semmiképp sem szabad beletörődni, hogy "már megint mindenről a gének tehetnek". A diétát és a sportot pontosan emiatt nem szabad feladni, egy megfelelő fazonú, magasított derekú farmer pedig addig is ápol és eltakar.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta