#ÉLETEM

Óvatosan, mert még elhülyül az okostelefontól

2015. március 24., kedd 09:16

Kivel ne fordult volna már elő, hogy amikor hirtelen nem jutott eszébe valami, fogta a telefonját és kiguglizta a helyes választ? Egy új kutatás szerint minél kevesebbszer csinál ilyet, annál jobb. Ha ugyanis telefonfüggő, az a gondolkozására is kihat, azaz minél többet nyomogatja a telefonja keresőjét, annál jobban eltunyul az agya. 

A Computers in Human Behavior nevű lapban publikált tanulmány szerint az okosabb emberek kevesebbszer használják a keresés funkciót, míg az intuitív gondolkodók sokkal többször hívják segítségül a telefon keresőfunkcióját, ha információra van szükségük. Az egyik, vizsgálatot végző kutató, Gordon Pennycook szerint az emberek hajlamosak olyan információk után is kutatni, amit valójában tudnak vagy könnyen rá is jöhetnének magukról, de lusták energiát fektetni abba, hogy végiggondolják a kérdést. Ezzel szemben az analitikus gondolkodású emberek sokkal kevesebbet keresnek a telefonjukon. Dr. Nathanial Barr, a vizsgálat vezetője úgy látja: hosszú évek kutatásai alapján elmondható, hogy az emberek szeretnek minél kevesebb energiát fektetni a problémamegoldásba, és most az okostelefonjukat használják külső memóriaként. Meglepte? Ugye.

A kísérlet során 660 embert kérdeztek telefonfüggőségükről, emellett vizsgálták nyelvi és írásbeli készségeiket és gondolkodási stílusukat is. Pennycook szerint a kutatás bizonyítja, hogy az intelligencia alacsonyabb szintje és telefonfüggőség összefüggésben állnak egymással. A kutatók megjegyezték: elképzelhető, hogy maga a telefonhasználat járul hozzá a gondolkodási képesség csökkenéséhez, ami annyiban ellentmondásos feltételezés, hogy a telefon segítségével ugyanakkor rengeteg információhoz juthatunk hozzá. 

Azért jó eséllyel a fő problémát nem maguk az okostelefonok jelentik, hanem az, ahogyan használjuk a készülékeket, ahelyett, hogy gondolkodnánk. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta