Barlangtúrák a családnak is!

A barlangászás valóban olyan élmény, amit nem élhet át az ember minden nap. Pedig még a budapestieknek sem kell olyan messzire menniük: Pest megye is kínál olyan természeti szépségeket, amiket kár lenne kihagyni, sőt még a városon belül is találhatunk barlangot, amit érdemes meglátogatni. Arra azonban készüljön, hogy a legtöbb helyen a hőmérséklet nem magasabb 10-15°C foknál, így a réteges öltözködés mindenképpen ajánlott

Labirintus

Ha nem akar nagyon eltávolodni a központtól, akkor a Várban a Labirintust önnek találták ki. Ráadásul a túrát összekötheti azzal is, hogy sétál egyet a Várban, hiszen a bejárat is itt található. A barlangban már az előemberek is tanyát vertek anno, és a későbbiek folyamán is rendszeresen voltak lakói. A barlangrendszert használták terménytárolásra, de a háborúk és a tűzvészek elől is menedéket jelentett. Sajnos egy részét a 19. században törmelékkel feltöltötték, mert a város terjeszkedése a barlangok miatt nehézkes volt, az utcák és a lakóházak rongálódtak a süllyedések, beszakadások miatt. Szerencsére azonban nem az egészet, így most látogatható is a hely, ahol számos kiállítással , sőt, ha szerencsénk van – már ha ez az – akkor a Fekete Gróf szellemével is találkozhatunk. A túra nagyjából fél órát vesz igénybe.

Cím: 1014 Budapest, Úri utca 9.

Belépő: 2000 Ft/fő

Nyitva tartás: 10 – 19 óráig

Labirintus a várban
Labirintus a várban

Szemlő-hegyi barlang

A mészköveiről és denevéreiről is híres barlang élményt jelent minden látogató számára, de ide a családosok is biztosan bejutnak, mivel nincs alsó korhatár. Sőt, a barlangban a formációk mesefigurákra hajaznak, így a kicsik is élvezni fogják a túrát. Arról már nem is beszélve, hogy a bejáratot körülvevő park csúszdákat és mászókákat is tartalmaz, így a séta végén egy kis játékra is van lehetőség. Ráadásul a családosok, ahol legalább két gyerek van, kedvezményre is jogosultak, így a belépők ára is alacsonyabb lesz.

Cím: 1025 Budapest, Pusztaszeri út 35.

Belépő: 1300 Ft/fő (összevont jegy, mellyel a Pál-völgyi barlangba is bejuthat 2000 Ft/fő)

Nyitva tartás: 10-16 óra között (16- órakor indul az utolsó túra)

Szemlő-hegyi-barlang5
Szenti Tamás / Wikimedia Commons

Pál-völgyi barlag

A barlang leginkább a cseppköveiről nevezetes, holott nem ez a legjellegzetesebb tulajdonsága. A magas, hasadékszerű folyosók miatt azok is biztosan élvezni fogják, akik hosszabban nem bírják a kis tereket. A járatainak hossza eléri a 29 kilométert, amivel hazánk leghosszabb barlangrendszere. A túra, amivel bejárhatóak a legjellegzetesebb részei nagyjából 60 percet vesz igénybe. Azt viszont tartsa szem előtt, hogy a barlangban néhány helyen nagyon meredek lépcsőkön vezet az út, így a Pál-völgyi barlangot 5 éves kor alatt a gyerekek nem látogathatják.

Cím: 1025 Budapest, Szépvölgyi út 162.

Belépő: 1400 Ft/fő (összevont jegy, mellyel a Szemlő-hegyi-barlangba is bejuthat 2000 Ft/fő)

Pálvölgyi-barlang Szomorú-fűz
Joxy / Wikimedia Commons

Solymári Ördöglyuk

Aki nem szereti a kiépített útvonalakat, és ennél egy kicsit nagyobb kihívást keres, azok számára ideális választás lehet a solymári barlang. Itt ugyanis lehet kúszni-mászni, persze sáros is lesz, de úgy járhatja be a termeket, ahogyan azt az igazi barlangászok is teszik. Gyerekekkel sincs akadálya a jelentkezésnek, mindenesetre azért azzal számoljon, hogy egy ilyen túra állóképességet is igényel. Sajnos, a barlangászok a nagyon túlsúlyos embereket nem engedhetik le a túrára, hiszen a szűk folyosókon és járatokon nem férnének át. Egészen kicsi gyerekkel sem ajánlatos a túra, hiszen vannak olyan szakaszok, amik nekik megterhelőek lennének. Több árlehetőség közül is választhat, de minden esetben csak előzetes bejelentkezéssel látogatható a barlang. A belépő díjakhoz hozzá kell számolni a fejenként 800 forintos overáll bérlést (kivéve, ha Nagy túrára megy), de ezt csak 8 fő feletti létszámmal indítják (ugyanakkor ezt nem javasolják 90 kilogramm súly felett). Az Alaptúra 1,5-2 órát, míg a Nagy túra 3-4 órát vesz igénybe.

Cím: 2083 Solymár, Templom tér (itt van a találkozó a túravezetőkkel)

Belépő: 11 000 Ft/csoport, vagy 1800 Ft/fő, illetve Nagy túra esetén 4500 Ft/fő (ebben viszont az overáll is benne van).

Nyitva tartás: minden nap (iskolai tanítási időszakban szombat kivételével). Előzetes bejelentkezés szükséges!

Kép: barlangtura.hu
Kép: barlangtura.hu

Sátrokőpusztai kristálybarlang

Ha szeretne egy kicsit eltérő barlangot is meglátogatni, akkor Esztergom felé kell vennie az utat. Kesztölc után nem sokkal ugyanis megtalálhatja a Sátorkőpusztai kristálybarlangot, amit bejárni szintén az overallos, csúszós-mászós, sárban dagonyázó módszerrel lehet. Ebben az esetben is igaz, hogy az átlagos állóképesség feltétel (bár a túravezetők segítenek mindenkinek), és a nagy túlsúly ebben az esetben is kizáró tényező lehet. A túra 1,5-2 órás, a nehezebb szakaszokon létrákkal és kötelekkel segítik a továbbjutást. A barlang látogatása nem olyan egyszerű, mivel a nyitva tartás erősen korlátozott, és akkor is csak előzetes bejelentkezéssel, valamint a túrát megelőző 5 nappal a belépők átutalásával lehetséges. Overállt azonban itt nem tudnak biztosítani, így érdemes olyan ruhában menni, ami koszolható, és mindenképpen bakancsot vegyen, a tornacipő, vagy edzőcipő kevés lesz.

Cím: 117-es út, kesztölci leágazás után, Esztergom volt szemétlerakójával (már nem üzemel) szemben. Itt van a találkozó a túravezetőkkel.

Belépő: 1600 Ft/fő, előre utalva 1400 Ft/fő

Nyitva tartás: március 22./ március 29./ április 11.-12./ május 9.-10./ minden esetben 9-14 óráig (az utolsó túra délben indul).

Kép: bebte.hu
Kép: bebte.hu
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra