#ÉLETEM

Ezért és így őszül a haja

2015. március 19., csütörtök 16:09

Az első ősz hajszálak megjelenése mindenkit megrettent. Általában harmincéves korban, először a halántéknál jelennek meg, majd egyre több helyen jelennek meg a hajban a szürke vagy fehér szálak. Akad, aki kifejezetten szexinek tartja az őszülést, mások azonnal fodrászért és hajfestékért kiáltanak. De vajon mi okozza a megjelenésüket?

Mitől függ a hajszín?

A melanociták, vagyis a pigmentsejtek nemcsak a haj, de a szem színét is befolyásolják: két csoportjuk (a fekete és barna pigmentekért felelős eumelaninok, illetve a vörös és sárga pigmentekért felelős feomelaninok) jelenléte és aránya dönti el, hogy kié milyen árnyalatú lesz. A szempillák például azért sötétek, mert több eumelanint tartalmaznak, a fanszőrzetnek pedig azért van többnyire vöröses árnyalata, mert több feomelanin van bennük - írja az iflscience.com

A melanocita stimuláló hormon hatására persze besötétedhet a haj, akárcsak a magas ösztrogén és progeszteron szint miatt, és bizonyos epilepszia ellen szedett gyógyszereknek is lehet ez a mellékhatásuk. A maláriagyógyszerek viszont világosíthatnak. A korral szintén változhat a haj árnyalata, a babáknál is 8-12 hónapos kor körül derül ki, hogy milyen színű lesz valóban a hajuk, de a szőke gyerekeknél 7 és 8 év körül van egy fordulópont, ami után kicsit sötétebbek lesznek a hajszálak, és persze ezt is a hormonokra lehet visszavezetni. 

A tapasztalatok szerint 50 éves korra viszont a haj közel 50 százaléka már elveszti a színét, és ezt tudományosan is igazolták: a 45 és 65 év közöttiek háromnegyedének (74%) van ősz haja, és ami átlagosan a hajszálak negyede, pontosabban 27%-a fehéredik ki. Tudta, hogy a férfiaknak több ősz hajszáluk van, mint a nőknek? És hogy az ázsiai és afrikai embereknek kevesebb, mint nekünk, Európában élőknek?

72678843
Fotó: China Photos / Europress / Getty

Ezért őszül

A haj minden egyes életciklusának végén a pigmenttermelésért felelős melanociták egy része megsérül és el is pusztul. Ha sikerül ezeket pótolni, akkor a pigmenttermelés folytatódik, ha nem, akkor viszont a folyamat leáll és elkezdődik az őszülés.

A hajszín elvesztésében nagy szerepe van a géneknek, Bár a konkrét felelőst még nem találták meg, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy az ikrek is hasonló korban és hasonló mintázataban kezdenek el őszülni. Néhány autoimmun betegség hatással lehet a pigmentsejtekre, arra viszont nincs egyértelmű bizonyíték, hogy a stressz, diéta vagy az életmód miatt kezdene el szürkülni a haj. Korai őszülést okozhat például a progéria, illetve a Werner-szindróma, a Down-kór, az autoimmun pajzsmirigy betegségek és vészes vérszegénység. 

Jó hír: a L'Oréal bejelentett egy szabadalmat, amellyel a hajciklus végén nem sérülnek a melanociták, így újra beindul a pigmenttermelés is. Rossz hír: a már ősz hajszálakat ez sem színezi vissza, arra marad a hajfesték, és az új tabletta sem győzte meg az orvosokat.

A hajnövekedés ciklusa

A 2-6 évig tartó növekedési (anagén) fázisban a hajszál naponta 0,3-0,5 mm-t nő; a növekedést betegségek, és tápanyaghiány lassíthatja. A nők haja gyorsabban nő, mint a férfiaké. Egy ember hajszálainak úgy 85%-a van ebben a fázisban. A növekedési fázisban a haj közvetlen kapcsolatban áll a belső környezettel, azaz a vérrel, a nyirokfolyadékkal és a sejteken kívüli folyadékokkal. Amint a haj növekedése közben eléri a fejbőr felszínét, a külső rétegei megszilárdulnak, magukba zárva a kialakulásuk során felhalmozódott metabolikus anyagokat (ásványi anyagokat, nyomelemeket, méreganyagokat). Ez a biológiai folyamat egyfajta lenyomatot és tartós "állapotleírást" biztosít a szervezetben végbement anyagcsere tevékenységről és a fém- illetve toxintartalomról. A hajszálat elszarusodott mátrixsejtek alkotják.

A két-három hetes átmeneti (katagén) fázisban a haj növekedése megáll. A hajhagyma nem kap több tápanyagot, a felszínre kerül, és elsorvad. A hajszálak 1-3%-a van ebben a szakaszban.

A három hónapos nyugalmi (telogén) fázisban a hajgyökér működése szünetel. A hajhagyma elszarusodik, és elhal. A szakasz végén a hajgyökér új hajhagymát hoz létre, ami újabb hajszálat kezd növeszteni. Az új hajszál kitolja a régit. Egy ember hajának körülbelül 15%-a várakozik ebben az állapotban.

Forrás: Wikipedia

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta