#ÉLETEM

Pénteken újra napfogyatkozás lesz!

2015. március 18., szerda 11:58

"Hosszabb szünet után ismét – közel 60%-os - napfogyatkozást láthatunk Magyarországról március 20-án" – olvasható a Magyar Csillagászati Egyesület (továbbiakban MCSE) honlapján

 Mi kell a napfogyatkozáshoz?

Napfogyatkozás akkor jön létre, amikor Holdunk a Föld és a Nap közé kerül, és a Hold árnyéka bolygónkra vetül. A jelenség a Föld felszínén állva csak az árnyék területéről figyelhető meg. A Napnak és a Holdnak az égen látható mérete közel egyforma, mivel a Hold a Napnál 400-szor kisebb és 400-szor közelebb is van, ezért kedvező helyzetben a Hold az egész napkorongot eltakarhatja. Részleges napfogyatkozás akkor látható, amikor a Hold a napkorongnak csak egy részét takarja el. Forrás: MCSE

A most pénteki szerencsénkre Európa teljes területéről, így Magyarországról is látható lesz. Minél nyugatabbra lakik valaki, annál korábban láthatja: a győriek már 9:37-kor megcsodálhatják a jelenséget, a budapestieknek 9:39-ig várniuk kell. A többi helyszínt és időpontot az itteni táblázatban találja: legyen óvatos, mert egy órát még hozzá kell adni.

Fontos: a Napba közvetlenül soha nem szabad nézni (még távcsővel és fényképezőgéppel sem), hiszen az erős fénytől azonnal megvakulhat!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta