3 tuti tipp: most éri csak meg igazán síelni menni

Jó, nyilván ön is már az igazi tavaszt várja, és semmi kedve téli tájakra gondolni. De attól nem fog előbb beköszönteni az év egyik legszebb időszaka, hogy otthon szomorkodik. Az osztrák síterepeken például ilyenkor éri meg a leginkább lécre állni. Mivel a legtöbben már a nyulat várják, általában komoly árengedményekkel csábítják az embereket a pályára. Szóval, ha idén még nem volt síelni, vagy újrázna, a következő hetekben még simán megteheti. Ráadásul jóval olcsóbban, mintha főszezonban ment volna. Ezek közül összegyűjtöttük a legszimpatikusabb ajánlatokat. Aztán meg hadd jöjjön a tavasz.

A tavaszi síelésnek egyébként egészen különleges hangulata van, már csak emiatt is érdemes egyszer kipróbálni. Nekünk eddig egyszer volt szerencsénk ilyesmihez a Gastein-völgyben, és azóta is vágyakozva gondolunk vissza rá. Mi ilyen érdekes benne? Az, hogy míg a hegyen márciusban tök jó hóviszonyok és szikrázó napsütés várja a sportolókat, addig a völgyben már tavasz van, birkacsordák legelésznek, délutánonként pedig napsütötte kisvárosokban sétálgathatunk.

A legtöbb tavaszi akciót egyébként Ausztria legnagyobb síszövetsége, a Ski amádé kínálja. Ez öt különálló régióból áll (Salzburger Sportwelt, Schladming-Dachstein, Gastein, Hochkönig és Großarltal), összesen 760 kilométernyi sípálya, 270 felvonó, valamint 260 hütte van itt.

Női síhét: a második személy ingyen csúszik

A tizenhatodik Lady Ski Weeket, azaz női síhetet március 21-28. között rendezik meg az Amádéhoz tartozó Großarltalban. Ahogyan arról korábban a Hütte blogon is írtunk, az akció első tizenöt évben minden nőt ingyenes síbérlettel, oktatással és bulikkal vártak, ám idén egy kicsit módosultak a szabályok. Tavaly állítólag egy nő annyira kiborult, hogy ő ingyen síelhet, a férje pedig nem, hogy felnyomta a síterepet az egyenlő bánásmód hatóságnál.

Így idén már ilyen diszkriminatív módon nem járhat el az üzemeltető – hogy erről mi a véleménye, azt a terep honlapján olvasható állásfoglalás, miszerint „alapvetően hihetetlen, hogy egy privát vállalkozás nem döntheti el szabadon, kinek ad ajándékot” elég sokat elmond. Szerencsére az eset nem vette el a síterep ajándékozási kedvét, csupán kiterjesztették a kedvezményezettek körét. Ezért minden párban érkező vendég közül az egyik – legyen az férfi vagy nő – ingyen síelhet.

Az ingyenes hatnapos bérlet ráadásul az egész Amádéra érvényes, így a szomszédos Gasteint is kényelmesen felfedezheti, aki él ezzel a kedvezménnyel. Nekünk egyébként pont a Dorfgastein/Großarl rész a kedvencünk a környéken a panoráma, a jól kezelt, széles, belátható pályák, és a cuki, plüssállatos felvonó miatt. És hogy mennyi az annyi? A síbérlet az egyik embernek ugye ingyenes, a másiknak 234 euróba (72 ezer forint) kerül, emellé jön a szállás – szerencsére az akcióban több hotel, panzió és apartman is részt vesz, ezekről itt tájékozódhat.

Családi síelés a húsvéti nyúllal

Március 14-től húsvétig tart az Amádé húsvéti akciója, melynek keretében a tizenöt éven aluli gyerekek ingyen síelhetnek, ha legalább az egyik szülő vásárol egy hatnapos síbérletet, és szállásakciókkal is várják a családokat. A síszövetség sajtóközleményének példája szerint egy négyfős család (két felnőtt, két gyerek) a komplett tavaszi szünetet apartmanban kábé 852 euróért (258 ezer forintért) töltheti síeléssel. Nem az a röhejesen olcsó kategória, de Ausztriában ez nem egy rossz ár egy egész családnak egy hétre. (Főleg, hogy csak egy felnőtt síbérlet 234 euróba, azaz 72 ezer forintba kerül.)

Családoknak idei schladmingi tapasztalataink alapján Hochwürzen pályáit ajánlanánk, ahol a széles, lapos pályák mellett a szülők a meredekebb szakaszokon is jókat csúszhatnak. Esténként pedig szánkópályával várják azt, akinek még mindig maradt energiája. Ráadásul, a schladmingi síterep kabalaállata stílszerűen egy Hopsi névre hallgató síelő nyúl, így húsvétra ezért is tökéletes választás.

A hatvan felettiek áprilisban fognak jól járni

Ugyancsak az Amádé terepein, de március helyett áprilisban a hatvan felettieké a pálya. Április 4-11. között az 1955-ben, vagy korábban születetteket ingyenes síbérlettel, programokkal és kedvezményes szállással várják. Személyit mindenképpen vigyenek magukkal, csak úgy bemondásra nem jár a kedvezmény.

Technikás profiknak a schladmingi kínálatból Planait, Hauser Kaiblingot és Reiteralmot ajánlanánk. Gaistein pedig azért lehet jó választás, mert itt a síelés mellett más érdekes programokkal is szórakoztathatja magát az ember – legyen az látogatás a híres Heilstollen gyógybarlangban, csobbanás az Alpentherme csodás panorámájú élményfürdőjében, andalgás a századfordulós grandhotelek között Bad Gasteinben, vagy éppen fondüvacsora a világ legöregebb hüttéjében.

Kedvet kapott?

A Travelo síajánlatait ide kattintva találja.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra