A legnagyobb konyhai hibák, amelyektől nem tud fogyni

Fogyni akar és úgy érzi, mindent megtesz, mégse mutat kevesebbet a mérleg? Ezzel sokan vannak így, de a Shape.com adott pár tippet, milyen apróságokra érdemes odafigyelni, amelyekkel mégis komoly eredményeket érhet el.

Tudja, mennyit főzött?

A recepteknél szinte mindig fel van tüntetve, hogy hány adagnak felel meg az adott mennyiség. Sokan követik el mégis azt a hibát, hogy ezekkel a megadott mennyiségekkel számolnak akkor is, ha kevesebb személyre főznek, így végül akár 4 főre elegendő ételt esznek meg például ketten. Szóval mielőtt nekilátna a vacsorának a frissen talált receptből, alaposan olvassa át az előírt mennyiségeket, és ha szükséges, változtassa őket! 

Rejtett cukrok

Gondolná, hogy egy finom húsos étellel, vagy salátával akár nagy mennyiségű cukrot is bevihet? Pedig sajnos így van, legalábbis ha üveges-zacskós szószokat, önteteket és fűszerkeverékeket használ hozzájuk, ezek ugyanis rengeteg cukrot tartalmaznak (csakúgy, mint az előre bepácolt húsok!). Szóval a készen vásároltak helyett készítse el inkább ön ezeket - vagy, ha készen veszi, legalább jól nézze meg, mint is tartalmaz. És legyen alapos, mert a gyártók ma már szeretik álneveken feltüntetni a cukrot, szóval ha kukoricaszirupot, vagy malátát lát a felsorolásban, nyugodtan hagyja ott.

Túl sok olaj

A legtöbb zsír és olaj sajnos elég magas kalóriatartalommal bír, ezért bánjon csínján velük. Ha például nem kell sok zsiradék, akkor szerezzen be szilikonos kenőecsetet, vagy tegye az olajat egy spriccelős flakonba, és úgy használja! De ami még jobb – és ezzel teljesen ki is válthatja az olajat –, vegyen sütőpapírt vagy sütőzacskót, és kísérletezzen nyugodtan azzal, hogyan lehet a tűzhelyen, bőséges olajban sütött dolgokat inkább sütőben elkészíteni!

Már főzés közben is eszik

Na igen, sokak számára nagy kísértés úgy főzni, hogy közben nem csipegetnek, hiszen így nem csak az éhséget lehet csillapítani, de a fűszerezést is ellenőrizni kell valahogy. Viszont ha nem salátát, vagy egy egyszerű szendvicset készít, akkor csak a hozzávalók kóstolgatásából akár több mint 100 kalóriát is vehet magához, még mielőtt egyáltalán nekilátna az étkezésnek. Hogy ezt elkerülje, előre mérje ki mindenből a kívánt mennyiséget,a maradékot meg rakja vissza – így kisebb az esély az elcsábulásra.

Túl sok sót használ

A nagy mennyiségű só nem csupán a testsúlyra, hanem az egészségre is rossz hatással van, így lehetőleg mérsékelje a használatát. Az egészségügyi problémák mellett a só egyik leginkább diéta-veszélyeztető húzása, hogy ha túl sokat fogyaszt belőle, szomjas lesz, amit azonban könnyű összekeverni az éhségérzettel. A só mennyiségét úgy tudja egyszerűen csökkenteni, ha jó sok zöldfűszert, citromot, esetleg ecetet használ, és ha nem sóz kóstolás nélkül! Még jobb, ha igyekszik minimálisra visszaszorítani a nagy mennyiségű hozzáadott sót tartalmazó készítmények fogyasztását is (pl. felvágottak, húsleveskocka, ételízesítők).

A kényelemnek ára van

Igazán kényelmes olykor a gyorsfagyasztott ételekhez nyúlni, hiszen alig kell velük bajlódni, és már lehet is enni. Ám ez csak valamit valamiért alapon működik, hiszen bár pár perc alatt kész vannak, viszont alig pár száz kalóriát tartalmaznak, így 1-2 óra múlva biztosan újra meg fog éhezni. Ezért ha tudja, hogy kevesebb ideje lesz főzni, készítse el előre az ételeit: grillezzen húst, főzzön ki rizst, pároljon zöldséget – ezek nemcsak kiadósak, mégis egészségesek, de ráadásul hamar el is készülnek. Egy másik megoldás, hogy vegyen salátát (akár zacskósat), keverjen hozzá apróra vágott avokádót meg konzerv babot (ne cukrosat!). Ez a menü igazán alacsony kalóriatartalmú, mégis tápláló, így nem éhezik meg hamar utána.

Hagyományos receptek

Sajnos a nagymamáinktól ránk hagyott receptek nagy része nem mondható egészségesnek, hiszen tele vannak zsírral és kalóriával - és sajna ez a magyar konyhára különösen igaz. Persze nem kell búcsút inteni ezeknek a finom ízeknek, elég pár apróságot megváltoztatni: panírozáshoz például használjon teljes kiőrlésű morzsát, esetleg zab- vagy kukoricapelyhet, napraforgóolaj helyett válasszon inkább olívaolajat vagy kókuszzsírt, a majonéz alapú önteteket pedig váltsa ki avokádó-, illetve görög joghurt alapúval. Ha a tökéletességre törekszik, arra is figyeljen, hogy bármi is legyen a tányérján, a felét zöldségek és gyümölcsök foglalják el!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek