#ÉLETEM

Ikrek bizonyították, miért jó edzeni

2015. március 14., szombat 12:49

Itt a tavasz, és még mindig nem tudta magát rávenni, hogy rendszeresen mozogjon vagy az újévi lelkesedés végleg elfogyott? A finn Jyväskyläi Egyetem kutatóinak felfedezése talán segít, hogy elég motivált legyen, sikerült ugyanis kideríteniük, hogy mennyivel jobb annak, aki rendszeresen edz  – számolt be róla a Shape.

A kutatók olyan 32 és 36 év közötti egypetéjű ikerpárokat választottak ki a vizsgálathoz, akiknél az egyik testvér a kutatást megelőző 3 évben aktív életet élt, míg a másik testvér nem végzett rendszeres testmozgást. A vizsgálatok alapján az ikerpárok lustábbik tagjainak nem volt olyan jó az állóképessége, vagyis szervezetük hamarabb elfáradt az erőt próbáló feladatoknál, és annak ellenére, hogy az étkezésben nem volt nagyobb eltérések, mégis nagyobb volt a testzsírszázalékuk. Sőt, az inzulinrezisztencia tüneteit is mutatták, vagyis náluk nagyobb a cukorbetegség kialakulásának veszélye.

shutterstock 125394077

A kutatók az agyfelépítésükben is ki tudtak mutatni különbséget, az ülő életmódot folytató ikreknek ugyanis kisebb volt a szürkeállományuk, mint a rendszeresen testmozgást végző testvérüknek. Ez az eltérés főként azokon az agyi területeken jelentős, melyek a motoros, vagyis mozgató funkciókért felelősek.

Mivel az ikerpárok genetikailag azonosak, és adott időpontig az életmódjuk is hasonló volt, ezért a kutatók szerint a különbségek egyértelműen a testedzésre, illetve annak hiányára vezethetőek vissza. A kutatást vezető Urho Kujala szerint pedig ez azt jelenti, hogy az örökletes tényezők nem határozzák meg visszavonhatatlanul, hogy mennyire lehetünk fittek, és igen, sok minden múlik rajtunk.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta