#ÉLETEM

Két túró rudival letudja a napi cukoradagját

2015. március 12., csütörtök 13:32

Egész sokat foglalkoztunk mostanában a cukorral: nemrég megnéztük, hol a legolcsóbb; előtte az egészségesnek hitt, de egyébként ugyanúgy hizlaló édesítőket vettük sorra és megnéztük azt is, vajon tényleg annyival jobb-e a méz, mint a cukor. Legújabb ajánlásában pedig az Egészségügyi Világszervezet (továbbiakban WHO) azt javasolja, cukorbevitelünket csökkentsük a napi energiabevitelünk 10%-a alá (strong recommendation) – a legjobb pedig az lenne, ha az ez érték 5% lenne (conditional recommendation). Utóbbi 25 grammot, azaz 6 teáskanályni adagot takar, és ez adta az ötletet mostani posztunkhoz: megnéztük, hogy a gyakran a kosárban landoló élelmiszerek mennyi cukrot tartalmaznak és hány napra elegendő mennyiség van bennük. Magyaország egyébként egész meglepően jól áll: a norvégokkal együtt mi visszük be a legkevesebbet (a napi energiaforrásunk 7-8 százalékát teszi ki), a spanyolok és az angolok esetében ez az érték viszont 16-17%.

Tisztában vagyunk vele, hogy a cukornak is több fajtája létezik, viszont az összehasonlításnál az összes cukortartalmat néztük – sok esetben egyébként csak ez volt megadva. Kétféle rangsort állítottunk fel: az egyiknél a fajlagos cukortartalmat vizsgáltuk meg (tehát például azt, hogy 100 gramm termékből mennyi a cukor), a másiknál pedig azt néztük, hogy a konkrét termék mennyit tartalmaz összesen. Miért fontos ez? Azért, mert a gyümölcsös müzliszeletnek hiába a negyede cukor, mivel csak egy 20 grammos termékről van szó, ezért összességében csak egy teáskanálnyit tartalmaz maga a termék.

 

A termékekre vonatkozó értékeket a gyártó/forgalmazó weboldaláról puskáztuk, de segítségünkre volt a Tesco webshopja is – csillaggal jelöltük azokat az élelmiszereket, amelyeknek az adatait ott találtuk. A dobogó elég elgondolkodtató: a Burger Kingben kapható brownie-nak például közel fele (43%) cukor, így ha elfogyasztunk egyet, azzal 60 gramm cukrot tömünk magunkba - és ahogy a másik grafikonon látszik, ez a WHO ajánlása szerint háromnapi adag (!!!). A McDonald's Csupacsoki sütije is hű a nevéhez: 100 grammjából 39 cukor és mivel közel húszdekás, így összesen 72 grammot tartalmaz.

Az Óriás Túró Rudi is hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, de mivel csak 51 grammot nyom, ezért még belefér a napi ajánlásba - ha más cukrosat már nem eszünk aznap. A Norbi Update Extra barack dzsemnek negyede cukor, így ha egy 230 grammos kiszerelést vásárol, ossza be legalább 3 napra! A Nestlé Chocapic alig fél kilója – ami az ajánlás szerint 16 étkezésre elegendő – 4,5 napnyi cukoradagot tartalmaz, de a Globus ketchupban is ennyi található – igaz, azért ezek az utóbbi élelmiszerek pár napnál tovább szokták kihúzni. A Cappy gyümölcslé viszont gyorsabban fogy, szóval arra figyeljen oda, hogy az egyliteres változat 94 gramm cukrot tartalmaz!

 

Ami számunkra egy kicsit meglepő, hogy a Globus majonézének "Light" verziójában több a cukor, mint a "simában" – bár jogos, ha úgy nézzük, hogy a light jelölés általában a zsírtartalomra vonatkozik. Mi a tanulság? Semmi új: ha teheti, kerülje a cukros termékeket, vagy ha ellenállhatatlanul kíván valami édeset, válasszon olyat, amelyben természetes cukrok vannak. De ne feledje a WHO ajánlását: 25 gramm fölé ne nagyon, 50 fölé pedig egyáltalán ne menjen naponta!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta