#ÉLETEM

Most már hivatalos: a férfiak a narcisztikusabbak

2015. március 10., kedd 11:44 |

31 évnyi, 475 ezer fős kutatás eredményéből az derült ki, hogy a férfiak narcisztikusabbak, mint a nők. Legalábbis a Psychological Bulletin friss számában megjelent tanulmányban a férfiak a narcizmus skálákon generációkon keresztül, kortól függetlenül is magasabban pontszámot értek el, mint a nők. Arról már írtunk, hogy pontosan milyen is egy narcisztikus személy, és hogy úgy ismerhető fel a legkönnyebben, ha egyenesen rákérdezünk: narcisztikusnak tartja-e önmagát. Most pedig az is kiderült, hogy erre a kérdésre a férfiak sokkal nagyobb valószínűséggel válaszolnak majd igennel. 

A kutatók több mint 355 publikációt, disszertációkat, kéziratokat és kézikönyveket is átnéztek, és a nembeli különbségek mellett a narcizmus három aspektusát, a hatalmat, az exhibicionizmust és a kiváltságosság érzését is vizsgálták. 

A nemek között a legnagyobb különbséget éppen az utolsó kategóriában tapasztalták. Azt figyelték meg, hogy a férfiak nagyobb valószínűséggel használnak ki másokat, mint a nők, miközben úgy érzik, hogy ezt meg tehetik, hogy joguk van hozzá. A második legnagyobb eltérés a férfiak és nők között a között a hatalomvágyban mutatkozott. A vizsgálat vezetője, Emily Grijalva, a Bostoni Egyetem professzorasszisztense szerint a férfiak hatalomvágya általában magasabb, és összességében magabiztosabbak is a nőknél, ugyanakkor a hiúságban nem mutatkozik különbség a két nem között. 

shutterstock 85781911

Az 1990 és 2013 között végzett kutatásokból kiderül az is, hogy hiába jöttek újabb generációk, a narcizmus nemek közötti aránya nem változott, tehát az önimádat nem generációs probléma, nem az adott kor termése, hanem állandó jelenség.

Persze az is igaz, hogy a nemi szerepek, a társadalmi elvárások és sztereotípiák is közrejátszanak abban, hogy különbség van a férfiak és a nők narcizmusra való hajlama között. Grijalva szerint a nemek közötti különbségek okait egészen gyerekkorban kell keresni, hiszen a nemi szerepek tanulása közben a lányokból inkább kikopik az agresszió, azt a társadalom a nők esetében jóval kevésbé tolerálja. Nem véletlen, hogy az agresszív női felsővezetőket gyakrabban éri kritika, mint a hasonló attitűdöket mutató férfiakat. 

A narcizmusnak ugyan számos hátulütője van az életben, például a szoros emberi kapcsolatok fenntartása terén, de ez a tulajdonság önbizalommal és a magabiztossággal jár együtt, ami pedig a karrierépítésben gyakran jön jól. Talán ez lehet az egyik oka annak, hogy a felsővezetők többsége férfi. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta