#ÉLETEM

Ezért fáj depressziósként jobban az elutasítás

2015. március 5., csütörtök 16:36

Egy friss kutatás szerint a depressziós emberek az átlagnál tovább szenvednek, ha társaik elutasítják őket – méghozzá azért, mert az ő agyuk a a kirekesztérsre kevesebb természetes fájdalomcsillapító termelésével reagál.

"Minden nap veszünk részt kellemes és kellemtlen interakciókban.Vizsgálatunkban arra jutottunk, hogy ezekben a helyzetekben - feltételezhetően a belső ópiát rendszer módosult működése miatt -  a depressziós személyek érzelemszabályozási képessége nem megfelelő. Ez a jelenség állhat egyébként annak hátterében is, hogy a depresszió hajlamos egy adott embernél elnyúlni és visszatérni." – mondta dr. David Hsu, a kutatás vezetője.

Mi az a belső ópiát rendszer?

Ahogy egy korábbi, vonatkozó cikkünkben is írtuk, a fájdalom érzésének szabályozásában szerepet játszó belső ópiát rendszer a fizikai, és a szociális fájdalom (például a társaktól való különválasztás) esetében is képes befolyásolni, hogy valójában mennyire rossz nekünk. Kellemetlen szociális interakciók során jobb kedvre derít, pozitív tapasztalatok után fenntartja a hangulatunkat. (Az endogén ópiátok a morfiumhoz hasonló, de a szervezetünk által termelt fehérjék, amik az idegsejtek közötti kommunikációban vesznek részt.)

 A depresszió és az elutasítás

A vizsgálat során 35 emberen végeztek el agyi CT-t – közülük 17-en depressziósak voltak. Az alanyoknak különböző profilok közül kellett kiválasztaniuk, hogy kivel randiznának, majd utána közölték velük, hogy az illető elutasította őket. A depresszióban nem szenvedő emberek agya természetes fájdalomcsillapítókat (ópiátokat) bocsátott ki válaszul, míg a betegségben szenvedőké csak sokkal kisebb adagot termelt a fehérjékből.

University of Michigan
Fotó: University of Michigan

(A képen a sárga és a piros területekkel jelezték a termelődés helyét.) Érdekes eredmény volt az is, hogy a visszautasítás után a depressziósok sokkal kisebb érdeklődést mutattak az iránt, hogy másokkal is megismerkedjenek. "A közösségi stresszorok fontos szerepet játszanak a betegségek, például a depresszió, a szorongás vagy más neuropszichiátriai esetek javulásában vagy rosszabbodásában" – állapította meg dr. Jon-Kar Zubieta, a tanulány egyik szerzője.

A depresszió és az elfogadás

A kuatók azt is vizsgálták, vajon hogyan reagálnak a depressziós emberek akkor, ha a kiválasztott randipartnerük igent mond. Az egyik meglepő reakció részükről az volt, hogy ugyanolyan boldognak és "elfogadottnak" érezték magukat, mint az egészséges társaik. De csak eleinte. Sajnos a betegségben küzdő embereknél ez az érzés nem tartott sokáig. "Természetesen mindenki máshogyan reagál a társas környezetére. Annak érdekében, hogy megértsük, vajon kikre is vannak legnagyobb hatással a közösségi stresszorok, meg kell vizsgálnunk a gének, a személyiség és a környezet agynak az elfogadás és az elutasítás során bekövetkező ópáittermelő képességére gyakorolt hatását.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta