#ÉLETEM

Itt a Hoffice, avagy üljön át dolgozni valaki más nappalijába!

2015. március 3., kedd 15:46

Létezik közösségi bank, kert, lakás, bolt, törvényszerű volt tehát, hogy pár éve már beköszöntött a közösségi irodák ideje is. Ez azoknak volt jó megoldás, akik eddig otthon, magányosan dolgoztak, de utálták az egyedüllétet, a kávézókat viszont túl nyüzsgősnek találják. A co-working office, azaz közösségi iroda lényege, hogy nem egyetlen cég dolgozói végzik benne a munkájukat, hanem - közösen összedobott bérleti díj fejében - bárki igénybe veheti a jól megközelíthető, belvárosi elhelyezkedésű, korszerűen felszerelt irodai környezetet, kényelmes, mégis otthonos a hangulat, és akár még barátkozni is lehet. Persze, ezt is lehet überelni: hisz minek fenntartani irodahelyiséget, ha a hasonszőrűekkel akár a saját lakásukon is találkozhat? Így jelent meg a közösségi irodákat (talán) leváltó legújabb trend, a Hoffice.

A történet Svédországból indult, pontosabban Christofer Gradin Franzentől. A 35 éves közgazdász azt találta ki, hogy ökoturizmussal fog foglalkozni, és ehhez keresett helyszínt. Sri Lanka megfelelő célpontnak bizonyult, oda is ment, hogy elinditsa a vállalkozását, ám a polgárháború kitörése megakadályozta a terveiben. Ehelyett a Sarvodaya progamba csatlakozott be, hogy az embereknek segítsen túlélni a pusztítást.

Hazajövetele után találta ki a szisztémát, amelynek a home/office szavak összeolvasztásából a hoffice elnevezést adta. Az ötlet lényege, hogy még a co-working irodánál is puritánabb: hisz miért is kellene elbumlizni a legközelebbi (esetleg nem elég közeli) közösségi irodáig, ha lehet közelebb valaki, aki amúgy szintén otthonról dolgozna, szintén elege van abból, hogy egyedül van egész nap, és szívesen beengedné a lakásába? A Hoffice mozgalom 8-10 fős önszerveződő kis közösségeket jelent olyanokból, akiknek tényleg csak a laptopjukra (meg persze egy wifi-kapcsolatra) van szükségük, az "irodának" megnyitott lakások általában 9-17 között fogadnak "kollégákat".

index-header
Fotó: hoffice.nu

Aki dolgozott már huzamosabb ideig otthonról, tisztában van vele, hogy bár a szabad időbeosztás nagy előny lehet, elúszni is nagyon könnyű a munkával. A Hoffice-okban ezért próbálják strukturálni a munkaidőt a résztvevők, munka- és pihenő periódusokra osztva a napot.

Itthon is megalakult már a Facebookon az első magyar Hoffice egy zárt csoport, jelenleg 75 tagja van. A szabályok világosak: "A csoporttagok 45 perces turnusokban dolgoznak. Ezt 10 perc szünet követi, amikor megbeszélik, hogy ki mit fog elvégezni a következő háromnegyed órában. Ezek a vállalások is segítik, hogy tényleg hatékonyan teljen a nap. A „szolgáltatás” ingyenes, de a házigazda költségeibe – megbeszélés szerint – be lehet szállni. Az igazi értéket a kialakuló kapcsolati háló és egymás szakmai segítése jelenti" - írják oldalukon. 

Megkerestük a csoport elindítóját, Novák Evelint, aki elmondta, hogy olyan cégnél dolgozott évekig, ahol a home office (a szó klasszikus értelmében vett otthonról dolgozás) nem volt ismeretlen fogalom. 

"Amikor csak heti 1-2 alkalommal dolgozik otthonról az ember, akkor inkább csak a pozitívumokkal találkozik. Szabadúszóként, az állandó otthoni munka során azonban megjelennek a negatívumok is. Amikor januárban találkoztam a hoffice fogalmával, nagyon megtetszett, hogy a segítségével új üzleti és baráti kapcsolatokat lehet kiépíteni. A hoffice a hatékony munkavégzést is segíti azzal, hogy meghatározott időkereteket ad, és a csoport tagjai vállalásokat tesznek egymás felé. Nem utolsósorban költséghatékonyabb is, mint egy coworking iroda, bár számolni kell azzal, hogy a felszereltség egy lakásban elmarad egy dedikáltan irodai célokra készülő épületnél. A csoport elindításával az volt a célom, hogy itthon is megismertessem ezt a koncepciót" - írta nekünk, arra a kérdésre, mi tetszett meg a hoffice-ban neki. 

Az, hogy itthon is elindul-e a hoffice még nem derült ki, annyira új a kezdeményezés, mi mindenesetre drukkolunk neki.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta