#ÉLETEM

Kukába dobták az önéletrajzát? Ne bánja!

2015. február 27., péntek 15:44

Azt már tudjuk, hogy nem bízhatunk meg teljesen az első benyomásainkban, de a The British Psychological Society szerint a hr-eseknek még bőven van mit tanulniuk a témában. Szerintük ugyanis az új kollégák kiválasztásával foglalkozó szakemberek nem túl jók abban, hogy egy önéletrajz alapján helyesen ítéljék meg a pályázó személyiségét – igaz, ez nem tartja vissza őket attól, hogy messze menő következtetéseket vonjanak le az önéletrajzokból. 

Egy amerikai vizsgálatban a résztvevőknek kétoldalas CV-ből kellett következtetniük a pályázó személyiségére – a tippek viszont közel sem egyeztek a dokumentumokat készítő mesterképzéses hallgatók önértékeléseivel. A szakemberek ennek ellenére simán döntöttek a jelentkezők alkalmasságáról: a választásuk közel felét befolyásolta az adott személyről kialakult szubjektív kép.

GettyImages 1141833
Fotó: Joe Raedle / Europress / Getty

Egy másik kísérletben 266 ember játszott fejvadász szerepet, és szedett szét elemeire önéletrajzokat. Kiderült, hogy az önéletrajzok bizonyos jellemzői (így a CV kinézete, tapintása, illetve az önkéntes munkák és a számítógépes készségek megemlítése) nagy hatással volt a szubjektív benyomásokra. Utóbbi kettőből egyébként az extrovertáltságra, az elfogadóképességre és az élményekre való nyitottságra következtettek a résztvevők. Kiderült, hogy – a szakemberekhez hasonlóan - minél többet foglalkoztak - a szerintük - a pályázó személyiségét tükröző résszel, annál lényegesebbnek érezték, hogy abból becsüljék meg az alkalmasságot.

"Mivel leggyakrabban az önéletrajzunkkal tesszük meg az első benyomást a leendő munkáltatónkban, rendkívül fontos, hogy megértsük azokat a hatásokat, amelyeket általában tesznek." – mondta Gary Burns, a kutatás vezetője. "Éppen ezért igenis szánjunk időt arra, hogy korrekt leírást adjunk magunkról, kerüljük a sallangokat, a képzésekkel kapcsolatos részben pedig ne csak az iskoláinkra térjünk ki, hanem minden jelentősebb, iskolán kívüli tapasztalatszerzésre is." – tette hozzá Burns.

Mi a tanulság? Ha elutasítják, nem biztos, hogy a valódi személyisége miatt történik, sőt! Éppen ezért nem szégyen az önéletrajza összeállításánál ismerősök, barátok, de akár szakember segítségét kérni, hogy minél inkább önt tükrözze a végeredmény. És ne feledje: pályát módosítani középkorúként sem késő!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta