#ÉLETEM

Egy tökéletes hétvége az osztrák-magyar határ mentén

2015. február 25., szerda 09:38

Ahogyan közeledik a tavasz, az ember egyre gyakrabban álmodozik arról, hogy az otthoni punnyadás helyett elutazik végre valahová. De hova tervezzük a tavaszi családi kirándulást, ha nincs kedvünk belföldön maradni, viszont nincs sok időnk, így nem szeretnénk hosszasan utazni? Ha csak az osztrák-magyar határig megyünk, megvan a külföldi utazások hangulata, mégsem kell messzire menni. De mit lehet ott csinálni? Március végétől nagyon sok mindent. Mutatjuk is, mit.

Előtte viszont gyorsan szögezzük le: a határ magyar oldalán is van egy csomó tök jó látnivaló Harrerék soproni csokimennyországától kezdve, a Fertő tavi kerékpárúton, és az idilli Őrségen át, egészen a magát az Ezer apró csoda földjeként definiáló Vasi Hegyhátig. Mi azonban most azokat a programlehetőségeket soroljuk fel, amiket a sógoréknál lehet csinálni, hogy a szomszédolás élménye is meglegyen.

Ha viszi a gyerekeket is

A családi programok között a Fertő tótól nem messze található Familypark, és a locsmándi (Lutzmannsburg) Sonnentherme egyértelműen viszi majd a prímet – ha ezt a két programot betervezik egy hétvégére (kábé negyven kilométer választja el a két helyet, így nem lesz nehéz), az önökkel utazó kiskorúak valószínűleg hosszú időn keresztül fogják még emlegetni ezt a kirándulást. Előbbi egy hatalmas vidámpark, utóbbi pedig élményfürdő és csúszdapark – a visítós szórakozás mindkét helyen garantált.

Jó móka még a Sonnenthermétől húsz kilométerre található Sopronkeresztúron (Deutschkreuz) a terepsegway-túra és a hajtánytúra, egy kifejezetten erre a célra épített vasútvonalon. Kisebb gyerekekkel érdemesebb a hajtányra benevezni, mert kevesebb önállóságra van szükség a hajtányon ücsörgéshez míg apa és anya teker, mint a segway önálló irányításához. (A szezon itt április elsején indul, bérleti díjak a cég honlapján.)

Rémregényekre fogékony gyerekek nagy kedvence lesz a vidámparkozás és fürdés közé remekül beiktatható program, a lékai vár meglátogatása. A templomos lovagok egykori várát nyaranta Közép-Európa legnagyobb csonkafülű denevérpopulációja lakja - ez már önmagában garantálja a misztikus hangulatot. És ez a hangulat csak tovább fokozódik, amikor az ódon épületet bejárva hol titokzatos templomos szentélyben, hol nyikorgó csigalépcsőn megközelíthető, egykor paplakként szolgáló toronyszobában találjuk magunkat. A vár üzemeltetői jó érzékkel rá is játszanak a baljós hangulatra: a gyerekeket például interaktív denevérkiállítás és kifejezetten kicsiknek szánt magyar nyelvű idegenvezetés várja.

Kettecskén

A fent említett várlátogatás, és a szőlőtőkék között megejtett segway-túra (főleg, ha egy borozgatós piknikkel is megfejelik) igazán romantikus tud lenni. De persze nem kell ennyivel beérni a romantika-faktorra áhítozóknak a környéken. Ausztria egyik legszebb kisvárosa, a bájos belső udvarokkal és rengeteg gólyafészekkel rendelkező Ruszt is megér egy látogatást a Fertő tónál, és ha erre járnak, akkor a kismartoni (Eisenstadt) Esterházy-kastélyt sem érdemes kihagyni, főleg, ha nem látták még.

Ha pedig nem csak a főúri pompa érdekli önöket, de az is, hogyan éltek az egyszerű emberek a környéken, a barátudvari (Mönchhof) skanzen meglátogatását ajánljuk meleg szívvel. Egy egész kis minivilágot rendeztek itt be akkurátusan összegyűjtve és élethűen visszaadva a különböző szakmák műhelyeit. A magyar szemnek talán a legérdekesebb egy határátkelő-bódé mása, előtte egy NDK-s trabival, melyen ott díszeleg az 1989-felirat.

Persze a Fertő tónál nem csak az épített környezet az érdekes, hanem a gazdag állatvilág is. Madárrajongóknak például maga a paradicsom a környék – a szikes tavak (például Lange Lacke, Darsho) környékére érdemes távcsővel kivonulni.

Hasznos infók

A programok tetszenek, csak az osztrák árak nem? Szálljon meg Sopronban! Szállásajánlatok itt.

Familypark

Nyitva: A park március 28-án nyit, onnantól naponta reggel 9-től este 6-ig várja a látogatókat.

Belépő: Gyerekeknek és felnőtteknek egységesen 20,50 euró fejenként.

Honlap: Familypark.at

Sonnentherme

Nyitva: Hétfőtől csütörtökig és vasárnap: 9-21 óráig, Pénteken és szombaton: 9-22 óráig

Belépő: Felnőtteknek (15 éves kortól) 24,90 euró, szaunahasználattal 29,90 euró. Gyerekeknek 15 euró. Vasárnaponként tíz százalék kedvezményt adnak a családoknak a napi belépő árából.

Honlap: Sonnentherme.at

Lékai vár

Nyitva: A szezon áprilisban kezdődik, onnantól naponta 9-18 óra között van nyitva.

Belépő: Felnőtteknek 8 euró, gyerekeknek 4 euró.

Honlap: Ritterburg.at

Esterházy-kastély, Kismarton

Nyitva: Naponta, 10-17 óráig.

Belépő: Felnőtteknek 9 euró, családi belépő 19 euró

Honlap: Esterhazy.at

Skanzen, Mönchhof

Nyitva tartás: Április 1-től keddtől vasárnapig, és ünnepnapokon 10-18 óra között.

Belépő: Felnőtteknek 7 euró, gyerekeknek 4 euró.

Honlap: Dorfmuseum.at

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta