Egy tökéletes hétvége az osztrák-magyar határ mentén

Ahogyan közeledik a tavasz, az ember egyre gyakrabban álmodozik arról, hogy az otthoni punnyadás helyett elutazik végre valahová. De hova tervezzük a tavaszi családi kirándulást, ha nincs kedvünk belföldön maradni, viszont nincs sok időnk, így nem szeretnénk hosszasan utazni? Ha csak az osztrák-magyar határig megyünk, megvan a külföldi utazások hangulata, mégsem kell messzire menni. De mit lehet ott csinálni? Március végétől nagyon sok mindent. Mutatjuk is, mit.

Előtte viszont gyorsan szögezzük le: a határ magyar oldalán is van egy csomó tök jó látnivaló Harrerék soproni csokimennyországától kezdve, a Fertő tavi kerékpárúton, és az idilli Őrségen át, egészen a magát az Ezer apró csoda földjeként definiáló Vasi Hegyhátig. Mi azonban most azokat a programlehetőségeket soroljuk fel, amiket a sógoréknál lehet csinálni, hogy a szomszédolás élménye is meglegyen.

Ha viszi a gyerekeket is

A családi programok között a Fertő tótól nem messze található Familypark, és a locsmándi (Lutzmannsburg) Sonnentherme egyértelműen viszi majd a prímet – ha ezt a két programot betervezik egy hétvégére (kábé negyven kilométer választja el a két helyet, így nem lesz nehéz), az önökkel utazó kiskorúak valószínűleg hosszú időn keresztül fogják még emlegetni ezt a kirándulást. Előbbi egy hatalmas vidámpark, utóbbi pedig élményfürdő és csúszdapark – a visítós szórakozás mindkét helyen garantált.

Jó móka még a Sonnenthermétől húsz kilométerre található Sopronkeresztúron (Deutschkreuz) a terepsegway-túra és a hajtánytúra, egy kifejezetten erre a célra épített vasútvonalon. Kisebb gyerekekkel érdemesebb a hajtányra benevezni, mert kevesebb önállóságra van szükség a hajtányon ücsörgéshez míg apa és anya teker, mint a segway önálló irányításához. (A szezon itt április elsején indul, bérleti díjak a cég honlapján.)

Rémregényekre fogékony gyerekek nagy kedvence lesz a vidámparkozás és fürdés közé remekül beiktatható program, a lékai vár meglátogatása. A templomos lovagok egykori várát nyaranta Közép-Európa legnagyobb csonkafülű denevérpopulációja lakja - ez már önmagában garantálja a misztikus hangulatot. És ez a hangulat csak tovább fokozódik, amikor az ódon épületet bejárva hol titokzatos templomos szentélyben, hol nyikorgó csigalépcsőn megközelíthető, egykor paplakként szolgáló toronyszobában találjuk magunkat. A vár üzemeltetői jó érzékkel rá is játszanak a baljós hangulatra: a gyerekeket például interaktív denevérkiállítás és kifejezetten kicsiknek szánt magyar nyelvű idegenvezetés várja.

Kettecskén

A fent említett várlátogatás, és a szőlőtőkék között megejtett segway-túra (főleg, ha egy borozgatós piknikkel is megfejelik) igazán romantikus tud lenni. De persze nem kell ennyivel beérni a romantika-faktorra áhítozóknak a környéken. Ausztria egyik legszebb kisvárosa, a bájos belső udvarokkal és rengeteg gólyafészekkel rendelkező Ruszt is megér egy látogatást a Fertő tónál, és ha erre járnak, akkor a kismartoni (Eisenstadt) Esterházy-kastélyt sem érdemes kihagyni, főleg, ha nem látták még.

Ha pedig nem csak a főúri pompa érdekli önöket, de az is, hogyan éltek az egyszerű emberek a környéken, a barátudvari (Mönchhof) skanzen meglátogatását ajánljuk meleg szívvel. Egy egész kis minivilágot rendeztek itt be akkurátusan összegyűjtve és élethűen visszaadva a különböző szakmák műhelyeit. A magyar szemnek talán a legérdekesebb egy határátkelő-bódé mása, előtte egy NDK-s trabival, melyen ott díszeleg az 1989-felirat.

Persze a Fertő tónál nem csak az épített környezet az érdekes, hanem a gazdag állatvilág is. Madárrajongóknak például maga a paradicsom a környék – a szikes tavak (például Lange Lacke, Darsho) környékére érdemes távcsővel kivonulni.

Hasznos infók

A programok tetszenek, csak az osztrák árak nem? Szálljon meg Sopronban! Szállásajánlatok itt.

Familypark

Nyitva: A park március 28-án nyit, onnantól naponta reggel 9-től este 6-ig várja a látogatókat.

Belépő: Gyerekeknek és felnőtteknek egységesen 20,50 euró fejenként.

Honlap: Familypark.at

Sonnentherme

Nyitva: Hétfőtől csütörtökig és vasárnap: 9-21 óráig, Pénteken és szombaton: 9-22 óráig

Belépő: Felnőtteknek (15 éves kortól) 24,90 euró, szaunahasználattal 29,90 euró. Gyerekeknek 15 euró. Vasárnaponként tíz százalék kedvezményt adnak a családoknak a napi belépő árából.

Honlap: Sonnentherme.at

Lékai vár

Nyitva: A szezon áprilisban kezdődik, onnantól naponta 9-18 óra között van nyitva.

Belépő: Felnőtteknek 8 euró, gyerekeknek 4 euró.

Honlap: Ritterburg.at

Esterházy-kastély, Kismarton

Nyitva: Naponta, 10-17 óráig.

Belépő: Felnőtteknek 9 euró, családi belépő 19 euró

Honlap: Esterhazy.at

Skanzen, Mönchhof

Nyitva tartás: Április 1-től keddtől vasárnapig, és ünnepnapokon 10-18 óra között.

Belépő: Felnőtteknek 7 euró, gyerekeknek 4 euró.

Honlap: Dorfmuseum.at

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra