#ÉLETEM

Így pörgeti fel szexuális vágyát a tudomány

2015. február 23., hétfő 20:12 |

A szexuális vágyat hosszú távon megőrizni még egészséges, normál működésben is kemény meló, pláne gond van akkor, amikor a vágy valamilyen testi vagy pszichés ok miatt hiányzik.  Az AsapSCIENCE biológusai egy klassz videóban most arra keresik a választ, hogy vajon tud-e segíteni a tudomány a szexuális vágy visszaszerzésében. A rövid válasz pedig az, hogy igen. A hosszabb meg az, hogy igen, de egyelőre semmit sem ér vele. 

A szexuális vágyat az agyunk, a hormonjaink irányítják, de az emberiség régóta kutatja, hogyan lehet a vágyat kívülről bejuttatott anyagok segítségével felébreszteni. Számos ételről hisszük például azt, hogy növelik a vágyat, de tudományos bizonyíték nincs rá, hogy mondjuk az osztriga vagy a csoki habzsolása valóban növelné a libidót. Ahogy az általánosan elterjedt elképzeléssel ellentétben a Viagra sem jó a vágyfokozásra, az csupán az erekciós problémák esetében hatékony, a nőkre pedig egyáltalán nem hat. 

Néhány évvel ezelőtt aztán kutatók éppen a melanocortin nevű hormon (pontosabban annak szintetikus változata, a melanotin2) testi pigmentációra gyakorolt hatását vizsgálták, amikor véletlenül kiderült, hogy ez az egyébként számos pszichés funkciót szabályzó fehérje elég erős hatással van a szexuális életünkre is. A vizsgálatban résztvevők számára ez a felfedezés nem lehetett túl kellemes, ők ugyanis erekció közben hánytak. Sokat. Nyolc órán át. Kiderült ugyanis, hogy amikor a fehérje szintetikus változatából 10 mg-os adagot fecskendeznek egy férfiba, az 8 órányi masszív merevedéssel, felpörgött libidóval, hányással és hányingerrel jár. A kutatók az adagot csökkentve végül megállapították, hogy egy 1,25 mg-os fehérjeadag mellett már hányás és hányinger nélkül jön el az önfeledt szexuális izgalom és a tartós erekció.

shutterstock 110257487

A későbbi - már célzott - kísérletek megmutatták, hogy a szintetikus hormon a nők szexuális vágyára is élénkítően hat, legalábbis a nőstény patkányok az injekció hatására egyértelműen szexuálisan felhívó viselkedést tanúsítottak.  A melanotin2-höz azonban tiszta formájában nem lehet hozzájutni, vágyfokozásra sehol a világon nem engedélyezett, kereskedelmi forgalomban csupán orrcseppként találkozhatunk vele.  

Egy másik mesterségesen létrehozott, a melanocortinhoz hasonló anyag, a bremelanotide azonban már a humán klinikai vizsgálatok fázisában van, sőt a Richternek már licence is van rá. A gyógyszergyár közleményében az áll, hogy a bremelanotide egy, a bőr alá fecskendezhető szer, amit a női szexuális diszfunkció kezelésére fejlesztenek a még menopauza előtt álló nőknek. Az AsapSCIENCE szerint azonban a szer nemcsak a nőkre, de a férfiakra is pozitívan hat. 

A vágyfokozásra tehát már van tudományosan is igazolt szer, a kérdés az, hogy az átlag ember mikor jut majd hozzá. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta