Így pörgeti fel szexuális vágyát a tudomány

A szexuális vágyat hosszú távon megőrizni még egészséges, normál működésben is kemény meló, pláne gond van akkor, amikor a vágy valamilyen testi vagy pszichés ok miatt hiányzik.  Az AsapSCIENCE biológusai egy klassz videóban most arra keresik a választ, hogy vajon tud-e segíteni a tudomány a szexuális vágy visszaszerzésében. A rövid válasz pedig az, hogy igen. A hosszabb meg az, hogy igen, de egyelőre semmit sem ér vele. 

A szexuális vágyat az agyunk, a hormonjaink irányítják, de az emberiség régóta kutatja, hogyan lehet a vágyat kívülről bejuttatott anyagok segítségével felébreszteni. Számos ételről hisszük például azt, hogy növelik a vágyat, de tudományos bizonyíték nincs rá, hogy mondjuk az osztriga vagy a csoki habzsolása valóban növelné a libidót. Ahogy az általánosan elterjedt elképzeléssel ellentétben a Viagra sem jó a vágyfokozásra, az csupán az erekciós problémák esetében hatékony, a nőkre pedig egyáltalán nem hat. 

Néhány évvel ezelőtt aztán kutatók éppen a melanocortin nevű hormon (pontosabban annak szintetikus változata, a melanotin2) testi pigmentációra gyakorolt hatását vizsgálták, amikor véletlenül kiderült, hogy ez az egyébként számos pszichés funkciót szabályzó fehérje elég erős hatással van a szexuális életünkre is. A vizsgálatban résztvevők számára ez a felfedezés nem lehetett túl kellemes, ők ugyanis erekció közben hánytak. Sokat. Nyolc órán át. Kiderült ugyanis, hogy amikor a fehérje szintetikus változatából 10 mg-os adagot fecskendeznek egy férfiba, az 8 órányi masszív merevedéssel, felpörgött libidóval, hányással és hányingerrel jár. A kutatók az adagot csökkentve végül megállapították, hogy egy 1,25 mg-os fehérjeadag mellett már hányás és hányinger nélkül jön el az önfeledt szexuális izgalom és a tartós erekció.

shutterstock 110257487

A későbbi - már célzott - kísérletek megmutatták, hogy a szintetikus hormon a nők szexuális vágyára is élénkítően hat, legalábbis a nőstény patkányok az injekció hatására egyértelműen szexuálisan felhívó viselkedést tanúsítottak.  A melanotin2-höz azonban tiszta formájában nem lehet hozzájutni, vágyfokozásra sehol a világon nem engedélyezett, kereskedelmi forgalomban csupán orrcseppként találkozhatunk vele.  

Egy másik mesterségesen létrehozott, a melanocortinhoz hasonló anyag, a bremelanotide azonban már a humán klinikai vizsgálatok fázisában van, sőt a Richternek már licence is van rá. A gyógyszergyár közleményében az áll, hogy a bremelanotide egy, a bőr alá fecskendezhető szer, amit a női szexuális diszfunkció kezelésére fejlesztenek a még menopauza előtt álló nőknek. Az AsapSCIENCE szerint azonban a szer nemcsak a nőkre, de a férfiakra is pozitívan hat. 

A vágyfokozásra tehát már van tudományosan is igazolt szer, a kérdés az, hogy az átlag ember mikor jut majd hozzá. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra