#ÉLETEM

Három ital elég ahhoz, hogy az egész estét a mosdóban töltse

2015. február 21., szombat 16:16

Mikor beül valahova elfogyasztani néhány italt, akkor ön is hajlamos az utolsó pillanatig tartogatni, hogy elmenjen a mosdóba? Sokan figyelték már meg magukon, hogy nagyjából a harmadik italig bírják, és utána egyre többet és többet kell újra a mosdóba menni. Dr. Karl Kruszelnicki elmagyarázta, hogy miért van ez, ráadásul azt a mítoszt is eloszlatja, hogy az alkoholhoz fogyasztott víz segít elkerülni a dehidratáltságot. 

Miért? Miért? Miért?

Az agy antidiuretikus hormon termelésére hat az alkohol, ezért megy el a kelleténél többször a mosdóba. És nem véletlen, hogy a harmadik italig bírja. Ekkorra jön el ugyanis az a pont, hogy a vese beindul és nagyjából olyan tempóban kezd el dolgozni, ahogy ön közben a poharakat emelgeti. A véget nem érő mosdóbajárás megértéséhez képzelje el úgy a hólyagját mint egy szivacsot: ez csak szívja és szívja magába a nedvességet, egészen egy pontig, amikor megtelik és folyamatosan szivárogni kezd.

Mi az az antidiuretikus hormon?

Az antidiuretikus hormon (ADH, adiuretin, régi elnevezés: vazopresszin) feladata, hogy a vesében fokozza a vízvisszatartást, és így segítsen a szervezetnek a megfelelő mennyiségű víz megtartásában. Hatására kevesebb víz választódik ki a vizelettel, azaz a vizelet koncentrálódik, a fajsúlya megnő.

Az alkohol gátolja az ADH termelését, emiatt kell nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztása után gyakrabban WC-re mennie, és közrejátszik a másnaposság kialakulásában is. Hasonló – ADH kiválasztást gátló – hatásúak a szteroidok és a koffein is, mely a kávé- vagy teaivás utáni megnövekedett vizeletkiválasztásért felelős. A nikotin az alkohollal ellentétben serkenti az ADH felszabadulását. A hormon kiválasztását fokozhatják még például fájdalom, izommunka, alacsony vércukorszint, vagy bizonyos (például asztmaellenes) gyógyszerek is.

Forrás: Wikipédia

A víz sem segít

És más okból sem mindegy, hogy a szervezetünkbe vitt folyadék víz vagy alkohol. "Egy liter sör után már kissé dehidratálttá válik, és a vese kicsit visszavesz a munkából. De a vese által termelt vizelet mennyisége így is több, mint az elfogyasztott italok vízmennyisége, így lassan de biztosan elindul a kiszáradás folyamata" - vezeti le a folyamatot Kruszelnicki. Azt a szakember is elismeri, hogy furcsa a szervezet, hiszen a kiszáradás ellenére is egyre csak dolgozik a vese, sokkal több folyadékot termelve, mint amikor alkohol helyett vizet iszik, de mindezt az alkohol szervezetre gyakorolt hatásával magyarázza. 

És ez nem minden, az a teória is megdőlt, miszerint ha minden alkoholos ital mellé iszik vizet is, akkor elkerülheti a kiszáradás tüneteit. Ugyanis a víztöbbletnek nagyjából 30-50%-át dolgozza fel a szervezet, a többi viszont kiürül. Így tehát az egyetlen megoldás az alkoholos dehidratáltság elkerülésére továbbra is az, ha nem iszik annyi alkoholt. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta