#ÉLETEM

Így változik a nők melle a korral

2015. február 15., vasárnap 19:20

A nők a korral együtt változnak, akárcsak a férfiak, és ez alól egyetlen testrészük sem kivétel. A nők helyzete azonban mégis nehezebb, hiszen a férfiak legtöbbször bírált szerve a gatyában lapul, míg a nők melle a dekoltázsoknak köszönhetően sokkal inkább szem előtt van.

Ráadásul akkor is szembetűnő, ha éppen ruha is takarja, és egyből látszik a mérete, és persze az is, hogy pontosan hol is helyezkedik el. Ezen egy jó melltartó finomíthat, de a kor előrehaladtával a változások mindenképpen bekövetkeznek. Ezek azonban sokszor ijesztőek is lehetnek, hiszen a bőr megereszkedése mellett akár csomókat is tapinthat a mellében, amitől viszont nem kell feltétlenül halálra rémülni - írja a womenshealthmag.com.

A mell a 20-as években

Ilyenkor a mell még feszes, és kemény, ám ebben a korban van kitéve a legnagyobb változásoknak is. mind hormonális okokból, mind pedig a 20-as években vállalt terhességek hatására a mell bőre tágul, és zsugorodik. A hízás és fogyás nincs is akkora hatással a mellekre, ám a terhesség már mindenképpen. Ilyenkor a mellben lévő tejtermelő szövetek mennyisége megnő, így a mell térfogata is nagyobb lesz. Ráadásul ilyenkor az ösztrogén termelés ingadozásának hatására úgynevezett fibrocisztás állapot is kialakulhat – mondta el dr. Lisa Jacobs, a John Hopkins Orvostudományi Egyetem docense a Women's Health-nek. A fibrociszták azonban szerencsére nem rosszindulatú elváltozások, ennek ellenére érdemes orvossal is konzultálni, ha ilyesmit tapasztal.

„A fibrocisztás állapot tapintásos vizsgálat során gyaníthatóvá válik, ezután pedig az ultrahang vizsgálattal lehet megerősíteni a létét. A diagnosztizálás után pedig mindenképpen orvosi ellátást igényel” – mondja dr. Tarcheh Viktor szülész-nőgyógyász főorvos.

„A terhesség, ami ebben az életkorban statisztikailag a legjellemzőbb, szintén elváltozásokat eredményez az emlőkben. Ilyenkor a lepényi hormonok – vagyis az ösztrogén, progeszteron – nagy mennyiségben szabadulnak fel. A progeszteron egyik hatása, hogy a szervezetet vízvisszatartásra készteti, ami a mellben is jelentkezik – vagyis a folyadékgyülem miatt megduzzad. Egy másik hatás is érvényesül ilyenkor: a szervezet felkészíti az emlőket a szoptatásra, így az emlő tejtermelő mirigyei és azok kivezető csövei felfejlődnek, nagyobbá válnak, ez is hozzájárul az emlők duzzadásához. Hogy mekkorára nőnek a mellek a terhesség alatt, az nagyon változó. Egy vékonyabb testalkatú nőnek többnyire értelemszerűen kisebb, míg egy erősebb alkatú hölgynél valószínűleg nagyobb elváltozásról beszélhetünk. Ez azonban minden esetben egyéni, de a duzzanat természetes, így nincs olyan felső határ, ami kórosnak tekinthető. Természetesen az emlő megnagyobbodásánál mindig ellenőrzik a daganatok lehetőségét is, de ez terhesség alatt szerencsére igen ritka.”

A mell a 30-as években

Ezek a változások pedig nem múlnak el nyom nélkül, hiszen a folyamatos igénybevétel hatására a bőrön striák is megjelenhetnek, illetve a nyúlás és rövidülés hatására a szövetekben lévő kollagén is veszít rugalmasságából. A harmincas nőknek már számolnia kell azzal a ténnyel, hogy a jelentős súlygyarapodások és fogyások miatt – amit legtöbb esetben a terhesség indukál – a bőr már nem képes ugyan azt a tartás adni, mint a 20-as években. Ez pedig azt jelenti, hogy nem kell meglepődnie azon, ha a mell is egy kissé megereszkedik, ahogyan a has bőre is teszi ebben a korban.

Rendszeres mozgással a mell megereszkedésének ideje kitolható, de teljesen nem kerülhető el. A mell izomzata és az emlőállomány nem ugyanaz. A mellizmokat lehet fejleszteni, ám ettől maga a mell nem lesz feszesebb, az emlőállomány sajnos így is megereszkedhet. Ha az emlők zavaróan megereszkednek, vagy esztétikai okokból az adott hölgyet zavarja, akkor azon plasztikai műtéttel lehet segíteni.”

A mell a 40-es években

A negyvenes éveikben a nőknél már jelentkezhetnek a menopauza tünetei. Ez azzal jár, hogy a petefészkek ösztrogéntermelése kisebb lesz. Ennek hatására mellben egy involucio-nak nevezett folyamat megy végbe, vagyis a mellszöveteket fokozatosan zsírszövet váltja fel. Ez természetes változás, és azzal is együtt jár, hogy a mell tapintásra, érzésre puhább lesz, sőt, kisebb csomók is megjelenhetnek benne. Ezek, ha puhák, akkor nem jelentenek gondot, ám ha keményebbek, akkor érdemes szakemberhez fordulni.

40 éves kor felett a mammográfia is egy bevett mellrákszűrési módszer. Ezért csak ezektől az évektől kezdve alkalmazzák szélesebb körben, mert a mell szövetei ekkorra kevésbé sűrűek, így a vizsgálat pontosabb képet ad a szerkezetükről.

„Amikor a zsírszövet átveszi a mellszövet helyét, akkor a csomók létrejötte gyakoribbá válik. A zsírszövetben kialakuló csomókat lipomáknak hívjuk, de ezek kisebbek, igen ritkák és nem is veszélyesek. A korral azonban a fibrocisztás elváltozások gyakoribbá válnak, és egyre nagyobb a kockázata az emlődaganatnak. Nem véletlen, hogy 40 év felett az emlőrák szűrése már kötelező, és erősen ajánlott is, hiszen ekkorra a rizikó sokszorosára nőhet. Minden hónapban érdemes a hölgyeknek önmagukon is tapintásos vizsgálatot végezni, és ha olyasmit találnak, ami aggasztja őket – csomók, duzzanatok – akkor érdemes orvoshoz fordulni.” – fűzi hozzá a szakértő.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta