#ÉLETEM

Ezzel a módszerrel könnyebb nyelvet tanulni

2015. február 15., vasárnap 13:57

Azt már tudjuk, hogy nyelvet tanulni bármilyen életkorban érdemes, mindegy, mennyi idősen vágunk bele: egy új nyelv elsajátítása fejleszti az agyunkat. Szerencsére nyelvérzékkel is mindannyian rendelkezünk, szóval a tanulásban ez sem lehet gát, az már egy másik kérdés, hogy van-e elég türelmünk és kitartásunk ahhoz, hogy az ismeretlen szavakat bemagoljuk. De bármekkora szívás is ez, a megfelelő tanulási technikákkal sokat könnyíthetünk rajta. 

Egy friss kutatás szerint például sokkal jobban emlékszünk ismeretlen szavakra akkor, ha a magolás során mozdulatokat, gesztusokat társítunk hozzájuk. A Current Biology nevű szaklapban megjelent tanulmányban a résztvevők egy vimmish fantázianevű kitalált nyelvet próbáltak elsajátítani, miközben a kutatók mérték, hogy melyik tanulási technikával érik el a legjobb felidézési arányt. 

shutterstock 48256192

Az eredmények azt mutatják, hogy a résztvevők azoknak a kifejezéseknek a felidézésében voltak a legjobbak, amelyekhez a tanulás során gesztusokat is társítottak. Az egyszerű idegen szó+jelentése típusú tanulásnál egyébként az is hatékonyabb volt, ha az emberek különböző képeket kapcsolhattak a szavakhoz, de a saját mozgás hatékonyságát ez a módszer sem múlta fölül.

Dr Katja Mayer a kutatás vezetője szerint az eredmények bizonyítják azt a hipotézist, hogy minél több érzékünket stimuláljuk tanulás során, minél több agyterületünket aktiváljuk, annál jobban emlékezünk a tanultakra. A tanulság tehát az, hogy ha nekifogunk a nyelvtanulásnak, érdemes közben aktívan mozognunk is.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta