#ÉLETEM

Ezért érdemes középkorúan is jól aludni

2015. február 9., hétfő 17:38 |

Régóta tudjuk, hogy az alvás fontos szerepet tölt be a tanulásban, az emlékezetben, ezért is érdemes vizsga előtt rendesen aludni. Meg egyébként is érdemes. Ha ugyanis rosszul alszunk, azt a hangulatunk, az érzelmi intelligenciánk, a figyelmi kapacitásunk bánja, és hosszú távon számos súlyos betegség kockázatának is jobban ki vagyunk téve. 

És sajnos úgy tűnik, hogy rosszul alszunk. Alváskérdőívünkből legalábbis az derült ki, hogy olvasóink 72 százaléka közepesen vagy annál is kevésbé elégedett az éjszakáival. A kérdőívet kitöltők átlagéletkora ráadásul 38,4 év volt, vagyis éppen abban a korban vannak, amiben a memória védelmének érdekében igenis jól kellene aludni. Egy friss kutatás legalábbis ezt bizonyítja.

shutterstock 232122376

A Perspectives on Psychological Science nevű szaklapban megjelent tanulmányban a kutatók az elmúlt ötven év alvással kapcsolatos tudományos munkáit tekintették át, hogy rájöjjenek pontosan hány éves korig olyan fontos a memóriánknak a kielégítő alvás. Azt ugyanis tudjuk, hogy nagyjából 70 éves kor felett az emberek többsége már rosszul alszik, tehát az alvásminőség romlásának van egy természetes folyamata, de nyilván nem mindegy, hogy mikor kezdődik el. 

Az eredmények szerint pedig ahhoz, hogy idős korunkra is nagyobb eséllyel legyen friss agyunk, középkorúan még simán jól kellene tudnunk aludni. Össze is szedtünk néhány ötletet, hogyan csinálhatja.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta